Dalaföretagarna går till storms mot regeringens förslag att försämra de så kallade 3:12-reglerna. För nykläckte företagaren Niklas Jonsson är entreprenörsbanan inte lika attraktiv längre. "Jag och många andra entreprenörer som står i startgroparna kan nu välja att avstå", säger han.
Redan tidigare upplevdes 3:12-reglerna som ett lapptäcke som få företagare kunde överblicka. Det nya förslaget innebär ytterligare hinder, som alla begränsar entreprenörers möjligheter att göra vinst. Entreprenörsskatten väntas träda i kraft den 1 januari 2018. Vissa av reglerna börjar gälla redan under 2017.
De tre företagarna är inte ensamma om sin oro. De ingår i en grupp av 58 Dalaföretagare som förra veckan undertecknade en debattartikel om 3:12-reglerna i Dalarnas Tidningar. Flera av dem har dessutom valt att skicka personliga brev till skatteutskottet.
Niklas Jonsson har arbetat 20 år som anställd vd, bland annat på Dellner Brakes och Hiak AB. Men nu siktar han i stället på att bli sin egen lyckas smed och driva bolag i eget ägande genom förvärv, vid till exempel generationsskiften. Men de nya 3:12-reglerna innebär smolk i bägaren.
– Jag tar klivet ut i det okända och riskerar att förlora upparbetat riskkapital. Går det bra kan jag skapa många arbetstillfällen, men de nya 3:12-reglerna gör att risktagarviljan minskar.
Niklas Jonsson är rädd att detta kan komma att drabba överlåtelser och generationsskiften generellt – extra kännbart för ett län som Dalarna som redan har stora utmaningar på det området.
– Om jag ska våga ta den här risken så förväntar jag mig att kunna få en belöning för detta längre fram. Men jag och många andra entreprenörer som står i startgroparna kan nu välja att avstå. Det är ju inte tidiga pensionsavgångar Sverige behöver. Snarare fler entreprenörssjälar, säger Niklas Jonsson.
Mattias Richert är vd för Lammet & Grisen AB i Sälen. Han har varit småföretagare i besöksnäringen sedan 1990. Under de 26 åren har han tydligt sett hur företagsvänliga skatteändringar ger tydlig samhällseffekt.
– När företagsbeskattningen är gynnsam så gynnas hela samhället. Entreprenörer vågar satsa på sina idéer. Vi kan anställa fler och bygden lever upp, vilket även gynnar andra verksamheter i området, säger Mattias Richert.
I en ort som Sälen, som är beroende av säsongsbetonad turistnäring, är viljan att starta företag en viktig drivkraft för att området ska kunna utvecklas. De nya reglerna kommer få många oväntade och tråkiga effekter som också leder till färre skatteintäkter på sikt.
– Nu vill regeringen skicka oss tillbaka till en tid då företagandet ansågs fult. Förslaget kommer leda till ökad skatteplanering, återgång till en svart marknad och minskat småföretagande. De enda vinnarna är skattejurister och rådgivare. Småföretagarnas incitament försvinner och landsbygden som är så beroende av småföretag riskerar att avfolkas, säger Mattias Richert.
Johan Boberg är vd på Edita Bobergs AB i Falun. Företaget har varit i hans familjs ägo i snart hundra år. Han har sett de positiva effekterna av entreprenöriell drivkraft och dess betydelse för tillväxt och skapande av arbetstillfällen.
– Min farfar och hans bror pantsatte allt de ägde för att starta vårt företag. Förväntan om att få det bättre i framtiden ledde till att de vågade ta steget. Utan dessa incitament skulle de aldrig ha vågat. Hundratals arbetstillfällen under åren skulle ha gått förlorade.
Att regeringen vill ta bort dessa incitament tror han kommer att få förödande verkan. Konsekvensen blir att nuvarande företagare gör vad de kan för att freda sina tillgångar genom skatteplanering samtidigt som väldigt få kommer våga starta eget.
– I dag, snart hundra år efter att min farfar startade sitt företag, kan jag tyvärr konstatera att jag aldrig skulle uppmuntra mina barn att bli företagare om de föreslagna 3:12-reglerna träder i kraft, säger Johan Boberg.
Henrik Sjögren
Johan Boberg, Falun:
Driver företaget Edita Bobergs AB i tredje generationen. Företaget bedriver produktion och försäljning av trycksaker. Men sina runt 100 anställda en av Faluns största privata arbetsgivare. Företaget grundades 1920 av Johans farfar och hans bror.
Mattias Richert, Sälen:
Driver restaurangen Lammet & Grisen AB i Sälen. Mattias har varit företagare inom besöksnäringen i Sälen sedan 1990. Företaget har 25 heltidsanställda, men antalet säsongssysselsatta är högre.
Niklas Jonsson, Falun
Niklas Jonsson har 20 års erfarenhet av att leda industriföretag. Han har bland annat varit vd för Dellner Brakes AB i Falun och Hiak AB i Hedemora. Nu har han valt att starta ett eget investmentbolag med målsättning att förvärva och leda industribolag på helt egna villkor.