Alfta Rehab, som idag är en synnerligen ansedd anläggning för rehabilitering och friskvård och som är på väg att etablera sig inom området hälsogastronomi, har sin upprinnelse i en livskatastrof. Stridspiloten Jern Hamberg, då bara 19 år gammal, störtar 1947 med sitt plan, blir förlamad, hamnar i gipsvagga och får stödkorsett.
- Ordet rehabilitering fanns inte på den tiden. Prognosen såg dyster ut för honom och risken var stor för att han skulle tvingas tillbringa resten av livet i rullstol, konstaterar Maria Björklund, som är Jerns dotter, utbildad sjuksköterska och idag vårdutvecklare på Alfta Rehab och dessutom en av delägarna.
Hon och hennes bror Björn Hamberg, nu företagets VD, har vuxit upp ”på kullen”, alltså platsen för detta tidigare pensionärshem som deras föräldrar Jern och Ruth Hamberg köpte 1963, renoverade och byggde till.
- Rehabilitering efter skador och sjukdomar i rygg, nacke, armar och ben är den inriktning som vi ursprungligen hade. Alfta Rehab har också varit en föregångare med sina insatser för att lindra pisksnärtskador. Rehabilitering efter cancerbehandlingar har blivit ett annat viktigt område, berättar Björn Hamberg och betonar betydelse av att alltid se till hela människan.
Gästerna – här används inte ordet patienter – är ofta ”för friska för sjukvården men för svaga för arbetslivet”. Här kommer Alfta Rehab in som en betydelsefull länk.
Man har under alla år lagt ner betydande resurser på forskning, framförallt när det gäller rehabilitering av rörelseapparaten, en verksamhet som numera drivs i en särskild stiftelse. En del av forskningsresultaten sprids via de läroböcker som bland andra Jern Hamberg skrivit.
- Vi har utvecklat en spetskompetens och tre personer har disputerat med utgångspunkt från forskning de gjort här, förklarar Ruth Hamberg.
Alfta Rehab har mer och mer kommit in på friskvård som en komplettering till rehabiliteringen.
- Behoven är hur stora som helst, menar Maria Björklund och nämner ett antal välkända storföretag, främst inom den tunga industrin, som är återkommande kunder.
På kundlistan finns även några landsting, som remitterar patienter från sjukvården hit, men som även väljer att skicka den egna personalen till Alfta. Nyligen kunde Alfta Rehab dessutom teckna ett avtal med Stockholms läns landsting för rehabilitering efter cancerbehandlingar.
Björn Hamberg lyfter fram de strikt ekonomiska fördelarna med att satsa på ambitiös rehabilitering i alla former.
- Det finns beräkningar, säger han, som visar att kostnaderna i genomsnitt betalar sig sju gånger om och ovanpå det kommer naturligtvis det som är ännu viktigare, de rent mänskliga aspekterna.
Det senaste steget i utvecklingen hos Alfta Rehab är det som heter hälsogastronomi, som organisatoriskt ligger i dotterbolaget Alfta Quren.
- Det handlar om god och hälsosam mat som stöttar kroppens självläkningsprocesser. Vi håller fast vid företagets ursprung och väljer att samtidigt addera nya verksamhetsgrenar. Den medicinska delen och friskvården går hand i hand. Det är som ett gott äktenskap, säger Maria Björklund.
Entreprenörskap