Möjligheten till gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ser ut att bli verklighet, vilket är en efterlängtad möjlighet för många företag i besöksnäringen. Revsunds Brewery & Distillery i Gällö, Bräcke kommun, är ett av många företag som välkomnar utvecklingen. Grundaren och delägaren Tommy Jonasson berättar att det dock finns en oro bland branschkollegor för att vissa kommuner inte kommer att vara beredda att implementera lagstiftningen i tid.
Den 21 januari 2025 överlämnade regeringen propositionen ”Bättre förutsättningar för besöksnäringen i fråga om småskalig produktion av alkoholdrycker” till riksdagen. Sammanfattningsvis syftar propositionen till att möjliggöra för småskaliga producenter att bedriva gårdsförsäljning av alkoholdrycker när lagen träder i kraft den 1 juni i år.
– I grund och botten är det här fantastiskt. Möjligheten till gårdsförsäljning är en helt nödvändig möjlighet för att utveckla vår verksamhet och något som hela branschen länge kämpat för. Gårdsförsäljning tillsammans med differentierad alkoholskatt och avskaffat matkrav är tre högt prioriterade reformer för besöksnäringen, säger Tommy Jonasson, delägare i Revsunds Brewery.
Revsunds Brewery & Distillery är ett av två bryggerier i Bräcke kommun som kommer att omfattas av den nya lagstiftningen. Vid sidan av öl- och sprittillverkning har företaget också restaurang- som konferensverksamhet samt möjlighet till övernattning för sina gäster.
– Vi har redan serveringstillstånd och kommer dessutom att omfattas av möjligheten till gårdsförsäljning, vilket gör det hela lite extra komplext. Vi har också varit med som remissinstans till Folkhälsomyndigheten i detta arbete och verkar vara den enda remissinstansen för frågan i Jämtland.
Tommy Jonasson berättar att han har pratat med flera oroade företag i branschen som fått signaler om att deras kommuner inte är beredda på att göra de åtgärder som krävs för att möjliggöra gårdsförsäljning tills lagen träder i kraft.
– Många kommuner verkar sitta och vänta på Folkhälsomyndighetens riktlinjer istället för att vidta de åtgärder som de faktiskt kan göra redan idag. Riksdagen ska fatta beslut i frågan den 23 april och då har kommunerna fem veckor på sig att förbereda vad som krävs för att de lokala bryggerierna ska kunna komma igång med gårdsförsäljningen. Det är klart att man blir oroad när man får signaler att vissa kommuner inte ens har börjat förbereda sig inför den nya lagstiftningen, säger han.
Tommy Jonasson menar att frågan om gårdsförsäljning inte endast berör bryggerierna utan är minst lika viktig för kunderna.
– Tanken med reformen är ju att våra kunder ska kunna köpa med sig produkter hem efter besök hos oss, vilket förhöjer besökets upplevelse. Om riksdagen beslutar enligt förslaget kommer naturligtvis de gäster som besöker något av alla bryggerier förvänta sig att gårdsförsäljningen fungerar den 1 juni, oavsett i vilken kommun bryggeriet ligger. De kommer helt enkelt räkna med att kunna köpa med sig produkter efter en visning eller provning. Nu är det viktigt att kommunerna är på tårna och ser till att detta möjliggörs, avslutar Tommy Jonasson.