Återvinningsföretaget Lundstams satsar på automatiserad sortering av industri- och byggavfall. Med hjälp av robotar återvinns mer avfall istället för att gå till uppvärmning, transporterna blir färre och koldioxidutsläppen minskar. Samtidigt skapas utrymme för nya affärsmodeller.
– Det är fantastiskt roligt att arbeta med det här. Det är ett projekt där vi verkligen jobbat med både hjärta och hjärna. I botten finns självklart en kalkyl, men det känns också bra i magen. Ur ett planetskötarperspektiv kan vi inte fortsätta elda upp saker. Vi måste maximera nyttan av vårt avfall. Jag ser ingen annan väg att gå, det här är en anläggning för allas vår framtid, säger Mattias Marktin, vd för Lundstams i Östersund.
Det finns bara elva anläggningar med en liknande teknik i hela världen, och i Sverige en enda, i Malmö. I mars nästa år står Sveriges andra robotsortering klar i Östersund. Det är den största investeringen i Lundstams 70-åriga historia. En ny maskinhall på 2 000 kvadrat byggs för att rymma robotanläggningen, bara maskinparken kostar 25 miljoner kronor.
– Det är klart att det är stora kostnader, men det som är bra för miljön är också lönsamt för verksamheten. Idag betalar vi stora summor för att skicka material till förbränning och kan vi minska kostnaderna för transporter och förbränning spar vi både pengar och miljö, säger Mattias Marktin.
I Sverige återvinns 80–90 procent av avfallet från industrin och byggbranschen i form av värme/energi vid landets fjärrvärmeverk.
– Med robotiserad avfallshantering räknar vi med en kraftig minskning av det som går till förbränning idag, säger Mattias Marktin.
Den nya återvinningsanläggningen sorterar ut rena materialfraktioner från industri- och byggavfall på ett löpande band. En detektorcell scannar och identifierar olika material med hjälp av: metalldetektor, högoptisk kamera, 3D- laserscanning och spektrometer. Därefter sorterar två robotar materialet i olika fraktioner. Syftet är att öka andelen avfall som kan användas för materialåtervinning och återanvändning.
– Den stora förändringen med automatisering blir att vi kan sortera materialet mer noggrant och på så sätt kan vi erbjuda kvalitetssäkrade rena återvunna material. Istället för att köpa nya material kan våra kunder välja att köpa återvunnet material, det blir både billigare ekonomiskt och sparar miljön. Det är grundfundamentet i cirkulär ekonomi och för vår bransch blir det ett delvis nytt sätt att göra affärer på, säger Mattias Marktin.
Idag sorteras avfallet med hjälp av så kallade materialhanterare, som ser ut som en grävmaskin med en stor grip. Personalen kan med nuvarande teknik utföra cirka 250 plock i timmen. Robotarna jobbar 24 timmar om dygnet och klarar av 4 000 plock i timmen. Med den nya tekniken ökar alltså både frekvensen och noggrannheten. Men det blir inga personalnedskärningar till följd av robotiseringen.
– Det sker ett teknikskifte, de som idag jobbar som maskinförare och med sortering kommer istället att utbildas och bli robottekniker. Vi kommer inte att säga upp någon personal, säger Mattias Marktin.
Miljö och hållbar tillväxt