EU-parlamentets miljöutskott har röstat igenom trilogskompromissen för naturrestaureringsförordningen. Det är positivt att förslaget har blivit mer flexibelt så att det är möjligt att skapa en balans mellan att både stärka den biologiska mångfalden och bygga ett hållbart samhälle, menar Karin Nilsson, expert på miljöpolicyer.
Den 29 november röstade EU-parlamentets miljöutskott igenom kompromissförslaget gällande Naturrestaureringsförordningen (Nature Restoration Regulation). Svenskt Näringsliv är positivt till att förslaget har blivit mer flexibelt genom processen. Att det finns möjlighet att nå andra viktiga samhällsmål och prioriteringar samtidigt som den biologiska mångfalden stärks är en förutsättning för ett hållbart samhällsbyggande.
Svenskt Näringsliv välkomnade förslaget om mål för restaurering och återskapande av natur när det lades fram av EU-kommissionen i juni 2022. Vi är också positiva till att förslaget snart har gått igenom EU:s beslutsprocess och kommer bli verklighet.
Det finns behov av restaurering och återskapande åtgärder som komplement till annan naturvård för att bevara och stärka biologisk mångfald. Det är också en nyckel för att trygga långsiktig livsmedelsproduktion, klimatanpassning av våra samhällen och säkra viktiga ekosystemstjänster.
Svenskt Näringsliv anser att samtidigt som restaurering är prioriterat så är det viktigt att det sker i en god balans med möjlighet till byggande av bostäder och infrastruktur samt inhemsk produktion av råvaror och material. Även arbetstillfällen, det ökade behovet av fossilfri energi, landsbygdsutveckling samt andra ekonomiska och sociala aspekter måste kunna vägas in.
Svenskt Näringsliv och medlemmarna Byggföretagen, Skogsindustrierna, Svemin och Sveriges Bergmaterialindustri har varit aktiva genom hela EU-processen och anser att det nu blir viktigt hur naturrestaureringsförordningen tillämpas i Sverige.