Kompetensbristen är stor inom många områden på arbetsmarknaden. En faktor som ytterligare försvårar företagens möjlighet att rekrytera, främst i och nära våra större städer i Sverige, är bostadsbristen. När väl företag som arbetat hårt för att hitta rätt kompetens kan erbjuda en person ett arbete – får personen inte sällan tacka nej, eftersom det inte finns tillgängliga bostäder. En situation som gör oss alla till förlorare.
När vi frågar våra medlemsföretag kring kompetensförsörjning svarar ett av fem företag att bostadsbristen gör det svårt att hitta den kompetens de behöver. Bristen på bostäder utgör ett hinder för såväl tillväxt som för nyetableringar.
I en undersökning från WSP konstateras att Sverige är i stort behov av bostäder. Samtidigt går många av företagen i staden väldigt bra och vill inte annat än att kunna rekrytera nya medarbetare. Ytterst är situationen förknippad med stora samhällsekonomiska kostnader i form av alla förlorade skatteintäkter som uppstår när anställningar inte blir av.
För mig visar detta med all önskvärd tydlighet att svensk bostadspolitik inte fungerar. Att reglera sönder hyresmarknaden och kreditmarknaden i kombination med en övertro på olika former av subventioner med dålig träffsäkerhet, är inte rätt väg gå.
Problemen i korthet är följande:
Läser man i Januariavtalet mellan S, C, L och MP så finns det förslag i rätt riktning, men det behövs mer för att få till riktiga förbättringar på bostadsmarknaden. För att få igång byggnationen behöver vi:
Det är bråttom. Bostadsbristen måste brytas så att kompetens kan flytta dit den efterfrågas. Företag ska inte behöva tacka nej till uppdrag eller hindras från att expandera i den takt som marknaden efterfrågar. Det förlorar vi alla på.
Rapporten handlar om problemen på bostadsmarknaden ur ett rekryteringsperspektiv och berör därmed ungdomar och äldre som är inne på eller skall in på arbetsmarknaden. Läs här!