Genom ett nytt samarbetsprojekt får företagen möjlighet till kompetensinjektion under sommaren samtidigt som studenterna, ofta utan praktisk erfarenheten, får möjligheten att komma hem och arbeta inom sin bransch.
Kompetensbristen i Sverige drabbar företagen hårt. I en undersökning tidigare i år angav 73% av företagen som letade efter personal i Jönköpings län att de upplevde svårigheter att rekrytera. Det resulterade i att 20% av alla rekryteringsförsök misslyckades helt.
Tranås United, Värnamo Näringsliv och Nuvab driver tillsammans projektet Unga Akademiker (UA) för att lösa kompetensbristen i respektive kommun. Där samarbetar det lokala näringslivet och kommunerna för att hjälpa både studenter och företag med rekryteringen. Samverkansprojektet som i dagsläget innefattar Tranås, Vetlanda och Värnamo kommun, syftar till att locka studenter som har flyttat ifrån sin hemort för att utbilda sig, med möjligheten att komma hem under sommaren för att arbeta inom sitt studieområde.
På så vis får företagen möjligheten till en kompetensinjektion under sommaren samtidigt som studenterna, ofta utan praktisk erfarenheten, får möjligheten att komma hem och arbeta inom sin bransch. Genom detta stärks även relationen mellan studenterna och det lokala företagen, då ungdomarna får känna på och lära sig om möjligheterna inom kommunen.
Idén till projektet, Unga Akademiker, kom först från Birger Boström, näringslivschef på Tranås United. Han menar att Tranås är som alla mindre orter utan universitet. Därför vill han först att ungdomarna ska flytta i väg för att utbilda sig, för att sedan komma tillbaka och jobba i staden.
UA-projektet är ett otroligt bra sätt att få in foten i den bransch du vill jobba inom
En av de studenterna, som jobbade under sommaren 2022, var Alma Reinsjö som studerar medie-och kommunikation på Jönköping University och som fick sommarjobb på marknadsavdelningen på möbelföretaget Mitab.
- Jag fick arbeta med marknadsföring i alla dess former, vilket har varit så kul. Min viktigaste lärdom var inblicken i marknadsföring ”på riktigt”, hur arbetsuppgifter kan se ut och hur jobblivet med stor sannolikhet kommer se ut för mig efter examen.
Även Peter Torstensson, vd på Mittab, var väldigt nöjd med projektet under sommaren.
- Jag tycker det är en fantastisk möjlighet till nya influenser och kunskaper.
Efter sommaren visade sig projektet ha ytterligare fördelar då både Peter och Alma var så nöjda att Alma erbjöds en timanställning på distans för att fortsätta jobba i kombination med sina studier.
Efter en lyckad sommar ser framtiden ljus ut för projektet och flera kommuner runt om i Sverige har hört av sig och redan nu under hösten tas nästa steg. Efter stöd från Region Jönköping och Swedbank genom sparbankstiftelsen Alfa, kommer en ny digital plattform lanseras. Detta för att skapa en effektivare matchning mellan studenter och företagen.
- Vi ser digitala lanseringen som projektets 2.0, vilket innebär att alla ungdomar och företag kan lägga in sig på plattformen och utifrån stad, matcha mellan ungdomar och företagen, säger Birger Boström.
- Visionen är att Sveriges alla 290 kommuner som finnas med i projektet. Första målet för de tre samverkanskommunerna har varit att bygga plattformen, det är nu avklarat. Andra målet blir att få näringslivet och akademikerna att hitta till och använda sig av UA, avslutar Rebecca Ewens, projektledare för UA i Vetlanda.
Skriven av: Christopher Schelander