Nu byggs en prototyp för fjärde generationens kärnkraft i Oskarshamn. Ansvarigt statsråd var på plats och tog ett första spadtag.
Bygget av en elektrisk testreaktor har inletts vid OKG i Oskarshamns kommun. På måndagen kom energi- och näringsminister Ebba Busch till Simpevarp och tog ett första, symboliskt spadtag. Det handlar om en prototyp för småskaliga modulära reaktorer, SMR, av det slag som kallas fjärde generationens kärnkraft.
Satsningen beskrivs som ett nytt steg i utvecklingen av tekniken. Tidigare har innovationerna endast testats i laboratorium och bolaget Blykalla som står bakom projektet har storskaliga planer. Målet är att bygga 1 000 SMR före 2050. Men i förstone handlar det alltså om en testreaktor som inte har något kärnbränsle och ska vara färdig under andra halvåret i år. I slutet av decenniet väntas sedan en reaktor med kärnbränsle kunna stå klar.
– Teknikutveckling är en förutsättning för att klara framtida elbehov, så det är varmt välkommet med innovationer på det här området, säger Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar län.
Hon understryker att god, säker tillgång till konkurrenskraftigt prissatt el inte bara är avgörande för Sveriges välståndsutveckling, utan också för den klimatomställning som pågår för fullt inom näringslivet.
– Sverige har ett gott utgångsläge genom att ha en nära nog fossilfri elproduktion redan idag. Nu gäller det att förvalta den styrkepositionen samtidigt som vårt elbehov väntas öka kraftigt. Ska vi fortsätta vara ledande i den gröna omställningen måste energisystem och produktionsprocesser utvecklas snabbt. Då behöver vi mer av alla fossilfria kraftslag, inklusive ny kärnkraft och driftsförlängning av den befintliga.
En avgörande fråga för nyinvestering i kärnkraft är dock hur finansiering och riskdelning ser ut. Höga kostnader och långa byggtider rimmar till exempel illa med risken för politiska omsvängningar som ändrar villkoren för reaktorernas drift.
– Som en statlig utredning påpekade i fjol behövs en finansierings- och riskdelningsmodell där staten bidrar till att lyfta en del av risken. Men med tanke på de tydliga behov vi står inför finns det gott hopp om att en sådan lösning ska gå att nå, säger Ulrica Bennesved.
Tobias Lindberg