”Vinsttak i välfärden är en konstig konstruktion som riskerar att leda till att många människor till sist blir utan personlig assistans. Jag tycker att det är självklart att alla enskilda individer ska ha rätt till den.” Det säger Armi Koskitalo som startade sitt assistansföretag Ditt Liv i Norr AB i Haparanda 2006 enligt sina egna visioner och värderingar.
– Vem som helst kan råka ut för en sjukdom eller olycka och behöver hjälp. Jag tycker inte att det är viktigt att fokusera på vilka de eventuella överskott assistansföretag kan ge. Det är ändå ingen verksamhet där man skär guld med täljknivar. Det väsentligaste är i stället att se till enskilda människor och deras bästa, tycker jag. Det är det som debatten borde handla mest om, säger Armi Koskitalo på Ditt Liv i Norr.
Namnet Ditt Liv tog Armi Koskitalo från grundprincipen att ditt liv är ditt liv som hon anser att hon och alla andra ska kunna bestämma fritt över. Det finns ett 50-tal anställda i företaget som omsätter drygt 20 miljoner om året.
– Jag har också sedan 2012 ett assistansföretag i Finland. Där driver man dem på ett helt annat sätt än i Sverige. Här skär man efterhand ner på de hjälptimmar som beviljas. I Finland går man motsatt väg och börjar ofta med att bevilja assistanstimmar från en lägre nivå för att sedan successivt öka timantalet i förhållande till de behov som finns. Där har man också tänkt på ett annat sätt och skapat ett närmare samarbete med hemsjukvård och hemtjänst så att människor får lättare att bo kvar hemma under längre tider.
– När en del assistansbehövande i Sverige ser hur man går motsatt väg och efterhand minskar antalet timmar för dem så känns det enbart konstigt. Och det kan naturligtvis leda till att människor som har ett starkt behov av hjälp blir helt knäckta.
Det är ditt liv och du som bestämmer, är den enkla visionen för företaget. Det är alltid kunderna som behöver hjälp som också ska bestämma över sina egna liv.
– Man borde lyssna mer på den kritik som finns mot det nuvarande systemet i stället för att minska assistanstimmarna och utgå ifrån att folk bluffar. Hur många vill ha främmande människor som kommer till deras hem olika tider på dygnet utan att de verkligen behöver den hjälp de får, frågar sig Armi Koskitalo.
– Och leder ett vinsttak till att många mindre assistansföretag utan egentligt operativt kapital tvingas lägga ner verksamheten så drabbar det förstås väldigt många enskilda som är i starkt behov av hjälp för att klara sin vardag.
– Fokus i debatten ligger samtidigt lite fel. Det händer ju så mycket mer inom det här området än förslaget till vinsttak. Det skymmer andra väsentligheter som är mer väsentliga för brukarnas vardag än att man ger sig på företags eventuella överskott, tycker Armi Koskitalo som hade lång erfarenhet inom vård och omsorg innan hon slog till och startade ett eget företag för tolv år sedan.
VälfärdEntreprenörskapVinstbegränsning