Boxholm Ost har en styrka i sin relativa litenhet och sin närhet till bygden, men har förstås också fördelar av att numera vara en del av mejerijätten Arla. På det sättet kombinerar man det bästa av två världar. Varumärket Boxholm Ost är i allra högsta grad levande i Arlas produktionsanläggning i Boxholm.
–Vi har anor tillbaka till 1890-talet. På den tiden fanns ett antal mindre mejerier på olika platser här i trakten, men sedan 1939 tillverkas all Boxholm Ost precis där vi befinner oss nu. Fabriken har förstås byggts ut och byggts om och moderniserats många gånger sedan dess, berättar produktionschefen Tomas Palmkvist.
Ingen slår honom på fingrarna i ämnet Boxholm Ost. För exakt 40 år sedan anställdes han som sommarpojke.
–Jag hade gått ut nian och fick sommarjobb här. Jag arbetade i produktionen och vände ost, säger Tomas Palmkvist.
Tycke uppstod från första början. Han återvände hit under sommarloven på gymnasiet och efter lumpen hade Tomas Palmkvist ett jobb som väntade på honom. Med de kunskaper och erfarenheter han skaffat sig var utnämningen till produktionschef 2005 ett naturligt steg.
Varje vardag året om levereras mellan 60 000 och 70 000 liter mjölk hit till mejeriet i Boxholm. Det är inga långa transporter det rör sig om.
–Alla mjölkgårdar finns max fem mil bort, förklarar Tomas Palmkvist.
Årsproduktionen av ost ligger tämligen konstant på ungefär 1 700 ton. Det är en modern produktionsanläggning, men där de hantverksmässiga inslagen, exempelvis ostvändningen, liksom det genuina yrkeskunnandet fortfarande är självklarheter.
Boxholm Ost får nog många att tänka på den runda gräddosten.
–Den första runda gräddosten tillverkades den 24 september 1952. Det är fortfarande en märkesdag för oss, säger Tomas Palmkvist.
Gräddosten ligger tvåa i försäljningsstatistiken med 300 ton av de totalt 1 700. Borgmästarosten i originalversionen toppar listan med 400 ton.
Tomas Palmkvist är som sig bör en allätare när det gäller Boxholm Ost, men medger att den egna favoriten är den årslagrade gräddosten.
–Jag vill helst ha den ännu mer lagrad och brukar därför spara den ett år till hemma i källaren, avslöjar han.
För den som vill ha en extra unik produkt finns en ekologisk ost tillverkad av mjölk från en enda gård, Hulterstad utanför Boxholm. Stora förväntningar knyts till lanseringen i september av en ost som tagits fram i nära samarbete med Johan Backéus, Årets Kock 2017.
–Osten är smaksatt med fänkål och dill. Det ska bli mycket spännande att se vilket mottagande kunderna ger den, säger Tomas Palmkvist.
Entreprenörskap