Ulf Rosén har blåst liv i Reijmyre Glasbruk. Nu behöver han anställa. Men det råder enorm brist på glasblåsare. Han är beredd att ta emot nyanlända syrier på stående fot, men valideringen tar för lång tid.
– Vi står inför en jättestor utmaning. Kan vi inte rekrytera nya glasblåsare måste vi snart lägga ned hela branschen. Men det får ju inte ske! Vi har nu ett ansvar att säkerställa tillgången på glasblåsare inför framtiden, säger Ulf Rosén, vd på Reijmyre Glasbruk beläget i Östergötland fyra mil norr om Norrköping.
Det finns flera anledningar till att det råder brist på personer med rätt kompetens inom branschen. En av dem är att glasriket under flera år tvingats till neddragningar. Det har lett till att man tappat den yngre generationen glasblåsare, eftersom de letat sig vidare till andra branscher. Snart är det dags för flera erfarna glasblåsare att gå i pension och att hitta nya kompetenta ersättare är en utmaning.
– Vi måste utbilda fler, men det tar tio år att utbilda sig till färdig glasblåsare, säger Ulf Rosén.
Den långa utbildningstiden är ett stort problem. Ulf Rosén efterlyser ett bättre samarbete mellan skola och näringsliv och att yrkesskolan i högre grad utbildar glasblåsare som kan arbeta i glasindustrin.
– Jag skulle gärna se en lärlingsutbildning för ungdomar på bygden. Det hade vi förr, säger Ulf Rosén.
För att säkra glasbrukets kompetensförsörjning testar han nya rekryteringsvägar. Han är inte främmande för att i framtiden leta efter arbetskraft utomlands.
– Tittar man på glasbranschens historia så stod vi inför samma utmaning under 60- och 70-talet. Då flyttade många glasblåsare hit från andra länder, säger Ulf Rosén.
För 2000 år sedan uppfanns glasblåsarpipan i Syrien och det har funnits många glasbruk med duktiga glasblåsare där. Ulf Rosén hoppas på att kunna hitta ny personal bland nyanlända i Sverige, men han upplever att valideringsprocessen tar för lång tid.
Rosén efterlyser en snabbare kartläggning över vad personer haft för yrke i sitt hemland och bättre möjligheter att komma i direkt kontakt med dem som har rätt kompetens. Han menar att hantverket är detsamma oavsett vilket land du arbetar i och att man lär sig språket efterhand av kollegorna.
– Det är ungefär som att spela ishockey. Det går att rekrytera spelare från olika länder och det fungerar utmärkt att spela tillsammans även om man inte talar samma språk, säger Ulf Rosén.
Reijmyre Glasbruk har sedan ett halvår tillbaka annonserat efter nya glasblåsare, bland annat hos arbetsförmedlingen. Att man annonserat så länge som ett halvår och endast fått in två kandidater med rätt kompetens visar på hur allvarlig bristen faktiskt är.
– Branschen står inför en stor utmaning, men vi har nycklar, verktyg och idéer att jobba med. Jag tror ändå att vi till sist kommer kunna lösa detta, säger Ulf Rosén.
Anna Erwander
Omställning och yrkesväxlingUtbildning