Enligt Tillväxtverket vill två tredjedelar av alla ungdomar starta företag. Det är en fantastisk siffra – om alla verkligen gjorde slag i saken. Tänk hur många jobb som skulle kunna skapas framöver om de unga verkligen tog steget och startade sitt företag idag. Men det gör de inte. Varför?
Jag har alltid gått min egen väg och letat lösningar på problem. I gymnasiet fick jag utlopp för det när jag drev ett UF-företag och hade möjligheten att skapa min egen produkt, sälja, nätverka, stå på egna ben och utvecklas – både som individ och som företagare.
Nu är jag 22 år och driver ett eget företag. I min umgängeskrets studerar många och de flesta kombinerar med ett extrajobb – få av dem ser företagande som ett alternativ. Den här beskrivningen är säkerligen inte unik. Det är snarare den generella uppfattningen bland unga.
Under våren släppte Svenskt Näringsliv en rapport som visar att nyföretagsamheten sjunker för tredje året i rad. Östergötland är sämst i landet då bara 8,7 unga per 1 000 invånare är nyföretagsamma. Om nu två tredjedelar av dagens ungdomar vill starta företag, varför har vi så låg företagsamhet bland unga? Det har självklart att göra med personen i fråga och inställningen till företagande. Sedan finns säkert barriärer som ”mycket ekonomi, gillar inte bokföring och krånglig juridik”.
Därför jobbar jag med att fånga upp och motivera ungdomar att gå från att vilja starta, till att faktiskt driva företag. Debatten om att den enda vägen för unga är en anställning gör mig både besviken och motiverad. Vad är det som säger att en anställning är det enda alternativet? Jag vill jag visa på att företagande är ett lika givet alternativ. Oavsett i vilken bransch man väljer att etablera sig, måste det råda bra förutsättningar för företagande.
I Sverige går debatten het om att fler jobb måste skapas – och syftar till anställningar. Nyföretagarnas roll glöms ofta bort i debatten – speciellt som framtida arbetsgivare. Att se regeringen försämra förutsättningarna för företagande gör det inte bara svårare att driva företag, det riskerar även att släcka motivationen och viljan för företagsamma personer med en idé och en dröm om att starta företag, utveckla det och anställa.
Det behövs ett bredare stöd från politiskt håll för oss unga som startar och driver företag – exempelvis skattelättnader de första åren, att på ett enklare sätt få finansiering vid uppstart och ett tydligare stöd när det är dags att anställa sin första person. Listan kan göras lång.
Det svåra är inte att starta ett företag – det är att driva det.
Alexander Zahari
VD, Young Capital