Utmaningsrätten gör det möjligt för företag att utmana kommunala verksamheter. Syftet är att pröva om kommunal verksamhet måste drivas av kommunen eller landstinget/regionen eller om den kan bedrivas av privata företag för att öka mångfalden och förbättra den kommunala verksamheten.
All offentlig verksamhet kan utmanas, förutom myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner eller vad som enligt lag måste utföras av kommunens egna medarbetare. Om utmaningen godtas, så upphandlas verksamheten, vanligtvis enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) och det utmanande företaget deltar i upphandlingen på samma villkor som övriga anbudsgivare.
2010 hade 34 av Sveriges 290 kommuner antagit utmaningsrätten. 2018 är siffran 37 kommuner. Kommuner som använder utmaningsrätten har utmanats 192 gånger, i genomsnitt 5 utmaningar per kommun enligt en uppdaterad kartläggning från Svenskt Näringsliv.
Studien visar också att 20 procent av utmaningarna accepterats av kommunen. Av dessa är det 67 procent som leder till avtal med extern aktör.
Kommuner som infört utmaningsrätt väljer i olika grad att informera om detta. Vissa kommuner har ingen information alls, medan andra erbjuder lättillgänglig information på sin hemsida.
Vanligast är att kommunen vill ha en skriftlig utmaning som innehåller en motivering till hur verksamheten ska drivas för att vara kostnadseffektiv och hålla hög kvalitet, samtidigt som en genomarbetad plan presenteras. Därefter hanteras ärendet i ansvarig nämnd innan beslut tas i kommunfullmäktige.
Vissa kommuner har utmanats i större omfattning än andra. Halmstad kommun, som införde utmaningsrätten 2008, har fått in 20 utmaningar inom områden som äldre- och lokalvård samt löneadministration. Höganäs, Ängelholm och Sollentuna har också utmanats ett stort antal gånger och antagit en del av utmaningarna.
Att kommuner inte utmanas överhuvudtaget beror främst på bristande information och kunskap. Därmed riskerar kommunen gå miste om potentiella förbättringar och effektiviseringar som sparar resurser och pengar.
Utmaningsrätt är en initiativrätt till upphandling eller förvärvande av verksamhet som bedrivs i offentlig regi. Utmaningsrätt kan införas i en kommun, ett landsting eller i en region och har till syfte att öka kvaliteten och kostnadseffektiviteten inom offentlig verksamhet (SKL, 2018).