"Jag lockas till de omöjliga uppdragen. Nu börjar vi landa men det är fortfarande mycket kvar att göra", säger Christina Landoff.
2014 lämnade hon jobbet som vd för Motala Convention Center för att bli huvudägare och vd på Skänninge Stadshotell, där de tyska turisterna idag fått en nyckelroll.
Vad hon köpte var ett prestigefyllt men något slitet hotell med – som det brukar heta – stor potential. Som skänningebo kände Christina Landoff väl till det gamla stadshotellet med en historia tillbaka till 1885. Hon hade till och med haft sin bröllopsmiddag i den ståtliga festsalen.
I juni 2014 öppnade Skänninge Stadshotell i ny regi.
-Första dagen hade vi 600 lunchgäster. Det var förstås långt mer än vi kunde klara av. Många i Skänninge var nyfikna och ett kort tag kunde vi leva på nyhetens behag, konstaterar Christina Landoff.
I det läget kunde hotellet bara erbjuda nio rum. Det var något som hon snabbt ville ändra på. Centrumbyggnaden alldeles bakom hotellet hade stått tom i många år. Både tandläkarmottagningen och polisstationen var borta sedan länge.
-2015 köpte vi den fastigheten och ägde därmed hela kvarteret. Här ingår också en biograf med 207 platser, berättar Christina Landoff.
Ombyggnaden tog sin början. Utöver de nio ursprungliga rummen finns idag 24 nya rum, vart och ett specialdesignat på ett mycket smakfullt sätt.
En kort tid efter det att Christina Landoff hade tagit över Skänninge Stadshotell började hon leta efter parallella verksamheter.
-Vi behövde öka omsättningen och förbättra likviditeten, förklarar hon.
Problemen hopade sig
Företagsgruppen utökades med Travrestaurangen vid Mantorp och Göta Hotell i Borensberg, men det dröjde inte länge innan problemen hopade sig.
-2017 var ett fruktansvärt tufft år. Göta Hotell gick uselt samtidigt som vi var inne i slutarbetet med renoveringen av Stadshotellet. Dessutom blev min far svårt sjuk, säger Christina Landoff.
Travrestaurangen och Göta Hotell avyttrades och resurserna koncentrerades hundraprocentigt på Stadshotellet. Ett spirande samarbete med en tysk resebyrå gav en vändning uppåt. Tyskarnas fascination för Sverige – pådriven bland annat av dokusåpan Inga Lindström som visas i tysk TV sedan åtskilliga år tillbaka – har blivit till värdefull draghjälp för Skänninge Stadshotell.
-Under hela sommaren 2018 var vi fullbokade med turister från Tyskland och inför sommaren i år ser läget lika positivt ut. Vi har inlett samarbete också med en annan tysk resebyrå. Det gör att beläggningen kan bli väldigt bra även under våren och hösten, betonar Christina Landoff.
Sveriges vagga
I Skänninge stod Sveriges vagga eller åtminstone en av vaggorna. Historikerna är inte alldeles överens. Birger Jarl föddes här. Skänninge var en mäktig stad som ingick i Hansan och som bedrev omfattande handel med Tyskland. Idag utgör alltså de tyska turisterna stommen i beläggningen på Skänninge Stadshotell. Cirkeln har slutit sig.
Stadshotellet har sju fasta medarbetare. Därtill kommer extrapersonal vid arbetstoppar och vid alla de evenemang och temakvällar som ofta står på hotellets program.
-Vi behöver inte direkt jaga medarbetare. Folk söker sig hit spontant, påpekar Christina Landoff.
Hon ser känslan för service och förmågan att sköta kundkontakterna som avgörande faktorer när nya medarbetare ska anställas.
-Mycket handlar om inställningen till jobbet. Arbetsuppgifterna som sådana kan du lära dig på plats, säger Christina Landoff.
Vilka är då hennes mest angelägna frågor på den näringspolitiska önskelistan?
-Med risk att låta tråkig tänker jag i första hand på behovet av skattelättnader. Arbetsgivaravgifterna blir en tung börda. Besöksnäringen är en bransch där många ungdomar har sitt allra första jobb. Det betyder att vi får en viktig fostrande roll. Då är det rimligt med lägre kostnader för företagen.
Bra företagsklimat
Mjölby kommun där Skänninge ingår placerar sig bra i Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet. I den senaste mätningen – i oktober 2018 – avancerade man till plats 51 bland landets 290 kommuner.
-Det är utmärkt att driva företag här. Kommunen är liten och aktiv. Handläggare som vi haft kontakt med inom livsmedelsområdet och på byggsidan har en pragmatisk inställning och en rätt attityd. Kommunen och företagen har samma mål. Vi ska vara medparter, inte motparter, poängterar Christina Landoff.
Inom ett par år hoppas hon att fasadrenoveringen liksom den planerade innegården mellan den äldre hotelldelen och den nyare ska vara klara. Drömmen är att omvandla Skänninge Stadshotell till Countryside Convention Center.
-Vi ska bli en attraktiv mötesplats, understryker Christina Landoff.
Entreprenörskap