Nu är årets enkät om det lokala företagsklimatet utskickad. Resultatet presenteras först i slutet av våren, men vårt arbete för att förbättra för företagen pågår för fullt.
Svenskt Näringslivs regionala arbete för företagsklimatet syns mest när de stora undersökningarna lanseras. Såväl vårens enkät om det lokala företagsklimatet som höstens ranking av landets företagskommuner följs av presentationer och medieinslag. Årets upplaga av enkäten har just skickats ut till företagare runt om i landet och resultatet presenteras den 20 maj. Men en stor del av vårt jobb sker i mindre uppmärksammade sammanhang.
Först och främst besöker vi fortlöpande kommunledningar runt om i regionen. Ofta handlar det om att följa upp resultaten i undersökningarna och diskutera hur företagsklimatet har utvecklats lokalt, men många kommuner vill också fördjupa sig i hur de kan utveckla sitt näringslivsarbete. Då bistår vi med alltifrån samtal till workshops om ämnen som serviceinriktad myndighetsutövning och offentlig upphandling. Sammanlagt deltog nitton av område Syds kommuner i workshops under 2024. Två tredjedelar av regionens kommuner arbetar nu serviceinriktat och ytterligare en fjärdedel har tagit steg åt det hållet.
Under hösten inleddes dessutom ett nationellt projekt för att förbättra företagens villkor i de största kommunerna. I område Syd berörs Helsingborg, Kalmar, Karlskrona, Kristianstad, Lund, Malmö och Växjö. Och insatserna görs på förekommen anledning.
I landets 25 största kommuner finns en majoritet av de privata arbetstillfällena. Företagsklimatet i dessa kommuner spelar därför stor roll för hur företagandets villkor upplevs i landet som helhet. Och undersökningen Lokalt företagsklimat visar ett dystert trendskifte på senare år: fram till 2015 hade de stora kommunerna över lag bättre företagsklimat än de mindre, men sedan 2019 är de stora i snitt något sämre än övriga. Det beror bland annat på försämringar av politikers och tjänstemäns attityder, dialog samt service och bemötande i företagsärenden. Med andra ord faktorer som kommunerna har stor möjlighet att påverka.
Under två decennier har Svenskt Näringsliv jobbat för att synliggöra kopplingarna mellan de lokala villkoren för företag och deras möjligheter att växa och utvecklas. Med det framgångsrika arbetet som grund vänder vi oss nu också mot den regionala nivån. Under 2024 inleddes ett arbete tillsammans med länsstyrelserna i område Syds fyra län. Det utgår bland annat från goda exempel från kommuner och andra myndigheter. Däribland den serviceinriktade resa som Skatteverket företog under ledning av strategen Lennart Wittberg. Vi upplever en stor samsyn med länsstyrelserna kring dessa frågor och följer även med stort intresse det regeringsuppdrag de nyligen inlett för att utveckla sina kontakter med företag.
Svenskt Näringsliv genomför även återkommande rekryteringsenkäter bland medlemsföretagen för att kartlägga kompetensbehov, rekryteringsmönster och tillgång till kompetent arbetskraft. Även dessa följs upp på lokal och regional nivå genom möten och diskussioner om utmaningarna på kompetensförsörjningsområdet. Därutöver följer vi upp enskilda sakfrågor i enkäten om lokalt företagsklimat som visar sig vara särskilt angelägna på olika håll. Om företagarna till exempel pekar på särskilda brister i infrastrukturen försöker vi lyfta frågan till berörda beslutsfattare.
För att få en så heltäckande bild som möjligt av företagarnas villkor besöker vi dem också ofta i deras vardag för att samtala om hur förutsättningarna för deras verksamheter ser ut.
Vi på Svenskt Näringsliv i region Syd mycket fram emot att fortsätta att jobba med dessa insatser under 2025. Vi företräder alltid företagens intressen, men utgår även fortsatt från gemensamma intressen – med kommuner, länsstyrelser och samhället i stort.
Lokalt Företagsklimat