NYHET4 januari 2016

Varje tusenlapp är viktig för en småföretagare

Efter en längre tid i San Francisco och London blev det dags att komma hem till Skåne när familjen utökades. Här upptäckte Henrik Jönsson från Malmö att det var lättare sagt än gjort att ta hand om nyfödda tvillingar och samtidigt driva företag. Därför startade han ett till företag.

Restaurang Online startade som en lösning på ett problem. Som småbarnsförälder och heltidsentreprenör hade Henrik Jönsson inte tid och kraft att laga bra mat varje dag, och den mat som fanns att få hemlevererad upplevde han inte höll tillräckligt hög kvalitet. Idén med en beställningstjänst som specialiserar sig på bättre restauranger var därmed född.

– Jag har tidigare drivit IT-bolag i både San Francisco och London. Sedan kom dotcom-bubblan och elfte september, och det blev svårt att få förnyat visum i USA. Vi flyttade till London där vi satsade på mjukvaruutveckling för mobiltelefoner, eftersom vi i Sverige skulle ha blivit dubbelt momsskyldiga genom Skatteverkets royaltyregler på den tiden. När Anders Borg ändrade det 2012 och vi i samma veva fick våra tvillingar bestämde min hustru och jag mig för att flytta hem till Sverige, berättar Henrik Jönsson.

Henrik Jönsson drev först embryot till Restaurang Online som ett projekt inom Divine Robot, men efter ett djupnande samarbete med sina partners Samir Bachkami och Marcus Gullin avknoppades verksamheten snart till ett eget bolag. Idag har Restaurang Online, eller Hungrig.se som den konsumentinriktade webbsidan heter, fjorton anställda med säte i Lund och Samir Bachkami som vd.

– Vi levererar 20 000 måltider i veckan på 16 orter i Sverige. Vi fungerar både som en leverantör till restaurangerna, brandar dem och driver trafik till dem. Nästa år blir vi gasell, säger Henrik Jönsson.

Företaget har många unga anställda och erfarenheterna från att anställa dem har fått Henrik Jönsson att fundera mycket över den svenska ungdomsarbetslösheten. Henrik berättar att det kostar att fostra in unga utan erfarenhet i effektivitet och att det kan ta upp till ett år innan de nått den höga produktionsnivå som krävs. Kostnaden att anställa blir därmed avgörande eftersom många, liksom Henrik själv, finansierar sina fåmansbolag på egen hand.

– Anställningslagarna är hårda i Sverige och ungdomsarbetsgivaravgiften har blivit lika dyr igen. Varje tusenlapp är viktig för en småföretagare och man får väga på guldvåg vilka man anställer, det finns inte utrymme för en felrekrytering. Det behövs riskutrymme för att små företag ska våga anställa ung, oprövad personal, säger Henrik Jönsson.

Att starta och bedriva lönsamma företag är ofta att lösa problem och att möta önskemål. Inte sällan utgår idéerna från egna upplevelser, som det gjorde för Henrik Jönsson. Enskildas företagsamhet skapar på så vis samhällsnytta inte bara genom att skapa jobb åt sig själv och andra men också genom att möta behov.

– När regelverken är för komplicerade är det lätt att bli reaktiv, att hålla på hanen. Det vore därför bra om det öppnades upp för mer avtalsfrihet under en tidsperiod, särskilt nu när det finns så mycket ny arbetskraft tillgänglig i Malmö. Vi söker kontinuerligt förare, men regelverken kommer emellan. Genom mer avtalsfrihet kan vi skapa fler jobb, avslutar Henrik Jönsson.

Susanna Jertel

Fakta

Restaurang Online startades 2013 av Henrik Jönsson, Samir Bachkami och Marcus Gullin och utvecklar e-handelslösningar till restauranger. Via appen eller hemsidan hungrig.se väljer kunden sin mat samt om den ska hämtas upp eller köras ut.

Idag serverar Restaurang Online över 300 anslutna restauranger runt om i Sverige och arbetar med etablerade varumärken som Grand Hotel, Årstiderna och Salads and Smoothies.

Totalt har de 14 anställda, varav 12 är baserade i Lund. Restaurang Online har inte tagit in riskkapital och ägs av fyra bolag. Henrik Jönsson är idag styrelseordförande medan Samir Bachkami är vd och Marcus Gullin är operativt ansvarig.

ArbetsgivarfrågorArbetsrätt
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist