När coronaremmen dras åt märks det omedelbart hos företagen. Med hårdare krav måste följa stöd till de som tar kostnaden för att hålla nere smittspridningen.
Tisdagen den 27 oktober meddelade region Skåne att restriktionerna för att hålla smittspridningen nere skärps. Redan samma timme som beskedet kom började avbokningar trilla in till hotell och restauranger. Konferenser ställs in. Möten skjuts upp. Intäkter försvinner. Men personal och hyra måste likväl betalas. Desperationen är stor hos många i besöksnäringen. Många kommer inte klara en vinter utan gäster och julbord, ens med de stöd som finns att söka i dag.
Det är inte bara Sverige som drar åt. Även Danmark meddelade i lördags att de skärper sina rekommendationer. Samtidigt kom även ett annat besked. Nya restriktioner innebar även nya stödpaket. Bara fyra dagar senare hade politikerna enats om förlängda och utökade stöd till de företag som drabbas. Det måste finnas något att komma tillbaka till när restriktionerna lättar.
Även om Sverige vidtagit många åtgärder verkar det trots allt finnas en förhoppning om att pandemin snart är över. Omställningsstöden till företag gick ut i juli. Möjligheten att korttidspermittera försvinner vid årsskiftet. De som fått anstånd med skatten kommer i början av nästa år tvingas betala in allt i en enda klumpsumma. Tanken är alltså att de ska tjäna in de pengarna nu.
En del av åtgärderna har dessutom inte gett den effekt som man hade hoppats. Omställningsstödet upplevs som byråkratiskt och omständligt. Vissa verksamheter, som de nystartade, hamnar utanför. Därför har det sökts av få, och betalningarna dröjer i många fall. Även permitteringsstöden dröjer i många fall.
Det mesta tyder på att vi nu går in i en mörkare tid där smittspridningen ökar. Sjukvården kommer belastas hårt, vi kommer alla tvingas ta större ansvar för att hålla smittan nere. Men även företagen kommer drabbas. Att krisåtgärderna förlängs så länge pandemin pågår, så att de företag som tar ansvaret för att hålla nere spridningen också kompenseras, borde vara en självklarhet. Likaså att befintliga stödsystem uppdateras och förfinas så att de verkligen når ut till alla de som drabbats.
Corona och covid-19Återstarta Sverige