I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser Nyköpings resultat sedan 2013 ut som ett sluttande plan. Kurvan är inte direkt dramatisk men lutar åt fel håll. På tre år har Nyköping sjunkit från plats 94 till plats 123 bland landets 290 kommuner.
-Vi kan åtminstone glädja oss åt ett väsentligt bättre resultat i Svenskt Näringslivs ranking nu än bottenåret 2009 när Nyköping låg på plats 203. Det tar tid innan åtgärder för förbättrat företagsklimat får genomslag i mätningar av det här slaget, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande.
Han betonar att täta kontakter mellan politiker och företagare är en väg att gå för att lyfta företagsklimatet.
-Hur många företagsbesök jag gjort som kommunalråd har jag slutat räkna. Det måste vara långt över 100. En dag per år är hela kommunfullmäktige ute och besöker företag, berättar Urban Granström.
Som ett högaktuellt och mycket konkret exempel på samverkan nämner han det alldeles nyöppnade Näringslivets Hus i det som en gång var läroverkets rektorsexpedition.
-Kommunens näringslivskontor finns redan här, men nu utvidgar vi det och försöker skapa en naturlig mötesplats också för Svenskt Näringsliv, Handelskammaren och andra näringslivsorganisationer, förklarar Urban Granström.
För att underlätta både för företag i startskedet och för befintliga företag ordnar man i Nyköping något som kallas för Dukat Bord.
-Det gör vi en gång i veckan. Här kan företagare och blivande företagare snabbt och enkelt få kontakt med aktuella handläggare inom kommunen, säger Urban Granström.
Service- och bemötandefrågor är ett område som han tror att kommunen måste ägna ännu större uppmärksamhet åt.
Urban Granström framhåller att Nyköping har många framgångsrika företag.
-Vi har ett starkt nyföretagande, starkare än rikssnittet. Handeln går generellt sett riktigt bra. Besöksnäringen blir allt viktigare. Något som jag lärt mig är att Nyköping har ett antal företag som är världsledande inom sina respektive områden utan att vara speciellt kända här på hemmaplan.
Nyköping är en växande kommun.
-Vi räknar med att snart passera 55 000 och ökade med 550 enbart under de sju första månaderna i år, konstaterar Urban Granström.
Bostadsbyggandet har tagit fart. Kommunikationerna förbättras när det i december blir tre nya tågavgångar per dag i vardera riktningen mellan Nyköping och Stockholm. Från 2019 blir det ännu fler avgångar. Lite mer långsiktigt knyts stora förhoppningar till Ostlänken.
-Bra kommunikationer är nödvändiga för företagens kompetensförsörjning, understryker Urban Granström.
Han är född och uppvuxen i Piteå, utbildade sig till gymnasielärare i Umeå, flyttade till Nyköping för 18 år sedan, arbetade som lärare i samhällskunskap och historia på Gripenskolan för att efter valet 2006 bli oppositionsråd. Efter valet 2010 tog Urban Granström över som kommunstyrelsens ordförande.
Färska undersökningar bland allmänheten visar att de flesta numera förknippar Nyköping med Skavsta flygplats och med havet. Medvetenheten om Nyköpings gästabud har sjunkit, låt vara att det lär bli ett uppsving när 700-årsminnet av denna dramatiska händelse uppmärksammas nästa år.
-För mig är läget och tillväxten Nyköpings styrka. Förr eller senare kommer det också att märkas i rankingen av företagsklimatet, säger Urban Granström.
Ursula Annerfors på Reformväktarna i Nyköping är inte imponerad av kommunens arbete med företagsklimatet.
-Det är mycket prat, men några konkreta resultat ser vi sällan, säger hon.
För snart 20 år sedan startade Ursula Annerfors och kompanjonen Lars Fredlund sitt företag med det övergripande målet ”att vända utanförskap till nytta för individ och samhälle”. De idag 10 medarbetarna är dock för dåligt förberedda för ”ett vanligt jobb”, men är för bra för att hamna i någon form av åtgärdsprogram.
-I företaget fungerar var och en ändå som om de arbetade i ett vanligt företag tack vare det arbetssätt som tillämpas, nämligen att alla blir sedda utifrån sin egen personlighet. Vi lyckas för det mesta där offentligt driven verksamhet misslyckas och dessutom gör vi det till en mycket lägre kostnad, betonar Ursula Annerfors.
Hon tycker att det är utmärkt att politiker och tjänstemän kommer ut på företagsbesök.
-Förväntningarna är då stora eftersom dessa besök ger möjlighet till presentation, diskussion och eftertänksamhet. Men bekymret är att de som representerar kommunen sedan inte drar nytta av erfarenheterna. Vi företagare får ingen återkoppling och då känns besöken ganska bortkastade. Varför inte utnyttja den stora resurs som företagen utgör och all den kompetens som finns?
Ursula Annerfors ger ett annat exempel. För en tid sedan försökte hon gång på gång få tag på en tillförordnad chef för en av kommunens nämnder.
-Denna chef hade dock som princip att bara återkoppla till sådana som hade sökt henne på telefon internt. Det förklarade hon tydligt för mig när hon till slut ringde upp. Hon gjorde alltså ett undantag. Kommunen har med andra ord mycket att jobba med när det gäller service och bemötande, säger Ursula Annerfors.
I januari startade Lora Leijoned Din Vårdcentral på Ängstugevägen i Nyköping. Idag har man drygt 1 000 listade patienter. På vårdcentralen finns ett hälsoteam bestående av allmänläkare, sjuksköterskor, undersköterskor, kurator, BVC-personal och administrativ personal. Totalt rör det sig om 11 personer.
-Näringslivschefen Maria Karlsson har jag fått ett mycket positivt intryck av. Hon är en stöttande person, men kommunledningen visar inget större intresse för tjänsteföretag drivna av entusiastiska entreprenörer. Det verkar bara vara tillverkande företag som räknas, säger Lora Leijoned.
Hon hade önskat att kommunstyrelsens ordförande eller kommunchefen hade varit med när Din Vårdcentral invigdes eller att de kommit på besök lite senare.
-Jag har inte sett till någon av dem. De borde bry sig om nya företag i kommunen, menar Lora Leijoned.
Sören Karlsson