Hot, våld och rån utgör vardagen för allt fler företagare som inte längre räknar med hjälp från en handfallen poliskår. Nu kräver företagarna åtgärder från samhället. Salam Kurda har haft sin butik i Husby centrum i över 30 år, men nu vill han inte fortsätta. ”Jag orkar inte längre, jag tvingas lämna Husby på grund av all kriminalitet”.
Kriminaliteten har blivit ett allt större problem som framförallt drabbar seriösa företagare i utanförskapsområden och påverkar utbudet av service och handel. Läget har blivit så pass allvarligt att allt fler företagare funderar på att flytta eller helt lägga ner sin verksamhet. Det visar siffror från Stockholms Handelskammare.
Husby centrum är ett av de områden som drabbats hårt. Där stängde handlarna sina affärer vid lunchtid den 30 december förra året, för att protestera mot den ökade kriminaliteten i området.
Husby Företagarförening består av 25 företagare som alla protesterade. Samtliga har varit vittnen till eller själva blivit utsatta för hot, våld och trakasserier i sina verksamheter, berättar Salam Kurda, butiksinnehavare och föreningens ordförande.
– Det var en sorgens dag, ingen företagare eller handlare vill tvingas stänga sin affär. Men det är vad vi måste göra när kriminaliteten och våldet tar över, som det har gjort här i Husby. Vi måste visa vårt missnöje på något sätt, för vi får inget gehör hos politikerna eller polisen.
Droppen som fick bägaren att rinna över för honom var en händelse strax efter jul förra året. Flera rånare sågade upp butiksväggen och öppnade ett kassaskåp med omkring 300 000 kronor i kontanter som Salam Kurda inte hade hunnit sätta in på banken än. Polisen kom en och en halv timme senare. Ännu är ingen gärningsman gripen. Det skapade initiativet till strejken.
– Vi är småföretagare och klarar inte av att bli av bli av med pengar stup i kvarten. Vi sliter dag ut och dag in för att överleva och göra rätt. Jag har till och med flera anställda. Och så kommer det banditer som tar allt ifrån oss, och inget gör något.
Värst är det när vapen är inblandat, säger Salam Kurda.
– Jag har sett när min kollega har fått sin butik nermejad i en ”smash and grab” där han blev hotad av sex män med pistoler. Då kan man ju inte göra något för att hjälpa heller, säger han.
Salam Kurda har drivit sin butik i Husby centrum sedan 1987. Han arbetar omkring 15 timmar om dagen och har stortrivts med det- fram tills för några år sedan när kriminaliteten började eskalera i området.
– Det har blivit hemskt. Förr var det fint här men nu är det övergivet av både polisen och politiken. Jag vill fortsätta driva min butik, men jag klarar inte av att stanna kvar här längre. Jag har sagt upp min butik på grund av detta, och kommer att vara härifrån i juni.
Husby är långt ifrån den enda orten där företagare stöter på problem med kriminalitet. Polisen släppte en rapport i december 2015, i vilken listar de 53 områden i landet som anses som utsatta. Husby hamnade då på plats nummer 3.
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, menar att problemen har pågått en tid men att det nu är värre än förr.
– Det finns en allmän olust hos företagarna. Man vill driva sin verksamhet, men kan inte, säger han. Det är tufft nu, och det har gått så långt att företagen faktiskt inte etablerar sig alls eller lägger ner sin verksamhet. Det är väldigt allvarligt och framförallt oacceptabelt att det ser ut såhär i delar av våra städer, att delar av vårt samhälle tillåts bli så otrygga att de inte längre fungerar.
Nu krävs det krafttag, menar han.
– Är man brottsaktiv så måste man låsas undan tills man kommit på andra tankar. Det behövs fler poliser, hårdare tag mot mängdbrott och det viktiga är att agera snabbt och se över påföljder så att de träffar rätt för dem som begår dem. För att det ska funka så kommer det att kräva en uthållighet från polisen, och stark närvaro under flera år, säger Per Geijer.
Men Salam Kurda tror inte längre på någon lösning.
– Alla lovar mycket, men inget händer. Regeringen lyssnar inte, polisen kan inget göra. Alla blir förlorare när vi näringsidkare försvinner. Då försvinner jobben och samhället förlamas. Det är tråkigt för alla fina människor här, säger han.
Inrikesminister Anders Ygeman har sökts vid upprepade tillfällen.