Sebastian Tarkowski driver Fagerudd Konferens utanför Enköping. De verkar i en bransch som har många utmaningar, men ser samtidigt stora möjligheter framåt. För att samhället ska fungera väl krävs samarbete mellan den privata och den offentliga sektorn, menar Sebastian.
Fagerudd Konferens är en konferensanläggning med unik miljö, god mat och trevlig miljö. Viktiga förutsättningar, men inte något unikt i branschen, enligt Sebastian.
– Så säger alla konferensanläggningar! Men vi är de enda som drivs av en mötesexpert och en lärare – och har allt det andra.
Sebastians fru Cecilia jobbar också i företaget och är gymnasielärare i grunden. Det gör att hon vet hur man bäst lär ut, medan Sebastian tidigare jobbat som workshopsfacilitator och innovationskonsult på olika företag och vet hur själva mötet fungerar. Tillsammans med sin personal vill de skapa förutsättningar för bättre möten, något Sebastian menar kan förändra världen.
– Vi kommer inte lösa klimatkrisen på enskilda kontor, utan tillsammans genom möten. Det är därför vi finns.
Fagerudd är också välkända för sitt hållbarhetsarbete. Senast förra året fick de internationellt innovationspris för sina vegetariska luncher.
– Om du inte säger till i förväg får du det vegetariska alternativet hos oss. Precis som vanligt alltså, fast tvärtom. Det gör att de flesta väljer det vegetariska, och det kapar vårt klimatavtryck extremt.
Att minska företagets klimatpåverkan är viktigt för Sebastian, och han ser hur många av deras kunder också värdesätter det. Men han är besviken på hur regeringen sköter arbetet kring hållbarhet.
– Vi har höga hållbarhetsambitioner och sitter dag ut och dag in och försöker att bli mer hållbara. Att då ha en regering som motarbetar det med ursäkten att den allmänna opinionen inte vill göra arbetet, det är tvärtemot vad vi ser! Folk kommer till oss för att vi jobbar med hållbarhet. Bromsa inte hållbarhetsarbetet, gör det till en konkurrensfördel.
Konferensbranschen står inför många utmaningar och för de anläggningar som endast erbjuder konferens och inte hotell är utmaningarna ännu större.
– Mycket handlar om att de unga företagen har en ny mötestradition. När de äldre tänker ’vart ska vi åka på konferens i år’, tänker nya företag inte konferens utan små möten hela tiden. Man är mycket mer dynamisk, ett möte kan uppstå när som helst, och det är inte avgränsat till plats eller tema.
Fagerudd har idag 60 rum och i princip bara öppet måndag-fredag. Det gör att man klarar sig med 15 anställda, men Sebastian skulle gärna se att de kunde växa:
– Vi måste hitta nya smarta sätt att driva konferens på, och det är den nöten vi försöker knäcka just nu. Jag tror att vi måste börja bete oss mer som ett hotell, men vi kan inte ställa om så snabbt: det är brist på personal: serveringspersonal, kockar, städpersonal. Det är bland annat kopplat till den låga arbetskraftinvandringen vi har just nu. Vi är beroende av dem som personal, men också som kunder.
På ett lokalt plan är Sebastian nöjd med samarbetet med politiker. Fördelen med att verka i en liten kommun är att det är nära till beslutsfattare, framhåller han.
– Fortsätt utveckla turismen i Sverige. Vi är ’Sveriges närmaste stad’, men inte för utländska turister verkar det. Vi håller på att bli ett lågprisland för turister i Europa och det finns positiva saker med det, men vi måste utnyttja det och få hjälp av lokalpolitiker att skapa aktiviteter för att få in turister. Vi kan inte vara en turistbyrå. Vi har idéer men det måste godkännas av kommunen.
Text: Magdalena Carlén
klimatomställningKompetensförsörjningLokalt Företagsklimat