Alla har länge velat se en lagförändring men det är först nu det händer. Äntligen kan pensionärer styra mer över sin tjänstepension, och fler väntas därför jobba längre upp i åldrarna. ”Det inte längre oåterkalleligt att gå i pension”, säger pensionsekonomen Staffan Ström.
Från och med den 1 januari i år är det genom en ändring i lagen tillåtet för den som har börjat ta ut tjänstepension att pausa utbetalningen av den.
Alecta, som via ITP-avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK hanterar tjänstepensionen för privatanställda, har ställt om sina it-system så att den som vill från och med nu kan göra ändringen.
– För första gången är det inte längre oåterkalleligt att gå i pension – det är det allra mest spännande med den här förändringen. Tidigare har det inte riktigt gått att ångra beslutet att gå i pension eftersom det inte har gått att pausa tjänstepensionen, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.
Pensioneringen har varit en enkelriktad väg där det inte går att vända åter – så är det inte längre.
Han är övertygad om att det kommer att leda till att fler jobbar längre upp i åren. Förbudet mot att pausa tjänstepensionen har fått många att tveka eller till och med avstå från att fortsätta jobba, men i och med lagändringen röjs det hindret bort. Att tvingas säga att det är olagligt att stoppa utbetalningarna har känts konstigt, tycker han.
– Det mesta i livet man går in i kan man också gå ur, även om det inte är lättvindigt – en anställning, en relation eller en bostad. Men pensioneringen har varit en enkelriktad väg där det inte går att vända åter. Så är det inte längre – nu kan var och en välja själv.
Genom att stoppa utbetalningen av tjänstepension undviks den högre skattesats det kan innebära om de tvingas stapla arbetsinkomst och pensionsinkomst på varandra, och på så vis nå upp till en hög totalinkomst. Dessutom står pengarna kvar och växer till senare livet.
– Det här är en pusselbit som har saknats för att kunna ta vara på den flexibilitet som numera finns i pensionssystemet, att alla väljer sin egen pensionsålder bland annat. Går det att jämna ut inkomsten över tid kan det göra att fler överväger att återgå i arbete igen.
Än så länge kan inte alla pausa sin tjänstepension, bland annat kommun-, region- och statsanställda, men framåt sommaren väntas även de kunna göra det.
Senare i år kommer det hos Alecta också gå att ändra antalet år som tjänstepensionen utbetalas.
Om en som en gång i tiden ville att alla pengarna skulle betalas ut under enbart fem år har ångrat sig kommer det då gå att göra en paus eller förlänga utbetalningstiden.
– Många vill ha mer pengar de första åren efter sin pensionering för att ha bättre råd med resor och nöjen. Men de tänker inte alltid på att de längre fram i livet kanske vill kunna köpa sig ett bekvämare boende, få hjälp med städning, eller kunna ta taxi till kolonilotten när de har svårare att gå.
På det här sättet kan de skjuta fram utbetalningarna så att pengarna räcker längre, konstaterar Staffan Ström.
– Vi har tyckt att det har varit lite sorgligt när personer har varit för snabba eller läst ett ogenomtänkt råd på nätet om att det alltid är bäst att ta ut allt på en gång. Sedan inser de att det ju handlar om deras framtida försörjning. Nu får de en andra chans när livet kanske blir längre än de först trodde
Sara Kinnander, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv som länge har arbetat med frågan och drivit på för en förändring, är också nöjd med de nya reglerna.
– För arbetsgivare är det en välkommen möjlighet att anställa personer som har gått i pension och som tidigare har avstått från att ta ett arbete igen, till exempel på grund av att de skulle komma över gränsen för statlig inkomstskatt. Nu kan de pausa uttaget av tjänstepension.
Hon ser också fram emot andra kommande förändringar.
– Det är också glädjande i att så många av försäkringsbolagen ser ut att kunna tillhandahålla paus och förlängning långt tidigare än de bortre gränser som parterna beslutat, säger hon.
PensionerFramtidens arbetsmarknadPensionArbetskraftKompetensförsörjning