Det viktigaste är att vi får en röst, inte bara jag själv utan hela branschen. Då kan vi påverka opinion och beslutsfattare i den mån det går. Det är en jätteförmån som vi har genom medlemskapet i Visita och Svenskt Näringsliv, säger Sebastian Tarkowski, vd på Fagerudd Konferens utanför Enköping.
Tillsammans med sin fru och sina 15 medarbetare brinner Sebastian för att skapa bättre möten, något han menar kan förändra världen.
– Vi kommer inte lösa klimatkrisen på enskilda kontor, utan tillsammans genom möten. Det är därför vi finns.
Möten och samarbeten är viktigt för Sebastian. Därför är Fagerudd medlemmar i flertalet branschorganisationer, både internationellt och i Sverige och man strävar hela tiden efter att utvecklas genom samarbeten. På hemmaplan är de bland annat medlemmar i Visita, bransch- och arbetsgivarorganisationen för den svenska besöksnäringen, som i sin tur är en medlemsorganisation i Svenskt Näringsliv. Tarkowski är mycket positiv.
– Det viktigaste är att vi får en röst, inte bara jag själv utan hela branschen. Då kan vi påverka opinion och beslutsfattare i den mån det går. Det är en jätteförmån som vi har genom medlemskapet i Visita och Svenskt Näringsliv.
Visita fungerar också som ett viktigt bollplank, framhåller Tarkowski.
– Min fru, som är personalansvarig, ringer säkert Visita en gång i månaden för att få råd i olika situationer. Jag ringer ofta för att få stöd i juridiska frågor. Dessutom tar vi del av deras trendspaningar och analyser och det använder vi när vi planerar framåt.
Fagerudd verkar i en bransch med stora utmaningar. Den rådande lågkonjunkturen gör det ännu mer utmanande, och Tarkowski menar att besöksnäringen är en bra indikator på hur det går för Sverige som helhet:
– När vår bransch går bra, går alla andra bra. När vi går dåligt är det ett väldigt tydligt tecken att alla andra går dåligt också. Så kanske alla branscher säger, men jag tror det verkligen är så…, vi är en bra uppfångningsplats och integrationsmotor: vi har enkla arbetsuppgifter som behöver göras. När vi kan sysselsätta många går det bra för Sverige i stort.
Tarkowski uppmanar lokala politiker att fortsätta samlas till möten och olika konferenser.
– Det är ett av våra största problem just nu: kommunen drabbas också av lågkonjunkturen. De är en av våra största kunder och nu har de dragit ner på möten för att spara pengar.
Tarkowski är kritisk till att samtalet kring företagande ibland blir alltför polariserande där man ställer den offentliga sektorn mot den privata. Det blir missvisande, menar han och efterlyser en mer nyanserad ton kring företagarnas roll i samhället:
– Den offentliga sektorn bistår oss genom att utbilda våra barn och tar hand om mina medarbetare när de är sjuka. Vi lever i symbios. För mig är det en förmån att få ha ett stimulerande jobb och påverka unga människor. Det finns en meningsfullhet i det som jag ibland tycker saknas i samtalet kring vad det innebär att vara företagare. Vi är inte bättre för att vi är företagare, vi har en läggning som gör att vi får mycket gjort.
Många företagare lyfter regelbördan som en hämmande faktor för tillväxt. Tarkowski håller med, men vill bredda bilden något:
– Jag har aldrig sagt att det ska vara lätt att vara företagare. Ta bort regelkrångel, absolut – att fylla i uppgifter hjälper inte världen framåt, men det är nog bra att det finns en liten tröskel att bli företagare. Vi behöver komma åt dem som inte är bra företagare och inte sköter det på rätt sätt.
Text: Magdalena Carlén
Medlemskap