Vindeln är en kommun med flera anrika industriföretag, men kompetensförsörjningen har länge varit en stor utmaning. För att öka Vindelns attraktionskraft och möjliggöra ett livslångt lärande för de anställda har kommunen och näringslivet tagit initiativ till Vindeln Innovation Center (VIC).
Innovationscentrets tre fokusområden ska vara kompetensförsörjning, teknik och innovation. Det är tänkt att ligga i Vindeln Innovation Park där flera av kommunens teknikindustrier har sina verksamheter.
– Såväl projektets storlek som inriktning har justerats under arbetets gång. Behovsfrågan har utretts och inventerats, men i grunden är det kompetensförsörjningsbehovet som genomsyrar projektet och målgruppen som helhet, säger Caroline Nyström, projektledare för Vindeln Innovation Center.
För några år sedan gjorde kommunen en utredning kring tillväxthinder, vilken sedan resulterade i en utvecklingsplan. VIC är en del av den planen.
– Det som gör det lite mer unikt än bara kompetensförsörjning är benet med innovation. Det som gör projektet starkt är att vi kan avstamp i företagen och deras efterfrågan och behov. Centrumet ska bli ett regionalt centrum och inte bara serva Vindeln, fortsätter hon.
Planen är att innovationscentret ska innehålla flera verksamheter, däribland lokaler där kommunens lärcentrum hyr in sig och bedriver vuxenutbildning. Det kommer också att finnas en industrihall som kan syfta såväl till utbildning som för personer som vill lära sig ett yrke eller anställda som behöver fördjupa sina kunskaper. Utöver detta kommer det att finnas en coworking-yta, showroom, restaurang och konferensmöjligheter samt kontorsplatser.
– Industrihallen ska ha teknikutbildningsplatser och dessutom två testbäddar för produktutveckling som kommer att kunna användas av företagen. Vi ser framemot att jobba med aktörer som vill testa sina innovationer i våra lokaler, fortsätter Caroline Nyström.
Kommunen via sitt fastighetsbolag Vindelnbostäder AB är tänkt som byggherre och förvaltare och ett investeringsstöd är sökt hos Tillväxtverket med besked i juni. I utvecklingsprojektet VIC finns Region Västerbotten och industriföretagen i Vindeln som medfinansiärer. Caroline Nyström berättar vidare att det funnits en politisk enighet kring denna fråga.
– Vi har verkligen gjort det här tillsammans och jag vill ge en eloge till politiken som har varit konstruktiv och enad kring behovet av detta. Om allt går som vi planerar kring finansiering kommer beslut att fattas den 16 juni och vi kan se framemot byggstart hösten 2025 och invigning våren 2027, avslutar hon.
Anders Jonsson är vd för Rototilt, som utvecklar tiltrotatorer och tillhörande systemlösningar, och sitter också med i styrgruppen för Vindeln Innovation Center. Han ser detta som en möjlighet att för företaget att fortsätta växa och utvecklas.
– I Vindeln finns flera världsledande teknikföretag, och kompetensförsörjning kommer att vara avgörande för att behålla och stärka vår konkurrenskraft på den internationella arenan. Vi ser stor potential i det unika samarbetet som Vindelns Kommun har initierat för Vindeln Innovation Center. Denna strategiskt viktiga satsning på kompetensförsörjning, teknik och innovation skapar bättre förutsättningar för Rototilt att fortsätta växa och kompetensutveckla våra medarbetare – en nyckel för att lyckas på en global marknad. Samverkan mellan företag, kommun och andra aktörer är därför avgörande för att lokala företag ska kunna fortsätta vara framgångsrika. Vi är övertygade om att samarbete är den bästa vägen framåt för att skapa en hållbar och konkurrenskraftig framtid för både oss och regionen, säger Anders Jonsson, vd Rototilt.