En mycket stor brist på elmontörer gjorde att Installatörsföretagen och Svenska elektrikerförbundet 2011 startade ETG, Elteknikbranschens gymnasieskolor. Sedan dess har det privata bolaget ETG startat samarbeten med drygt 50 skolor runt om i landet, främst kommunala. Där ingår också samarbeten med drygt tio partners inom Yrkesvux.
Idén går ut på att ETG tillför kompetens till utbildningarna och efter tre års studier utför ett tre dagar långt prov på eleverna. Yrkesvux genomför utbildningen på halva tiden. Den som klarar det tuffa testet kan gå ut på arbetsmarknaden som färdig förste montör.
– Fördelen är att både eleven och arbetsgivaren slipper det första lärlingsåret då eleven ska göra 1 600 timmar i ett företag med sin handledare. Eleven från ETG är inte redo för vilka uppdrag som helst, men klarar mycket och kan vara självgående på en arbetsplats, säger Anders Gustin, regionansvarig för Installatörsföretagen i Västernorrland.
Det har sedan 2011 också visat sig att eleverna från ETG-skolor är eftertraktade, vilket kanske inte är direkt förvånande med rådande kompetensbrist. Jonas Andersson som är vd för ETG berättar att 92 procent av dem som klarade slutprovet fick jobb efter examen.
– Vårt mål är att 70 procent av eleverna ska klara slutprovet. I fjol var det 73 procent, vilket betyder 265 elever som gick direkt ut som förste montör och det är vi mycket nöjda med, säger Jonas Andersson.
De elever som väljer att inte göra provet, till exempel på grund av att det är för krävande, och de elever som inte blir godkända på provet, kan ändå komma in på arbetsmarknaden den traditionella vägen som lärling.
I dagsläget är det 1 800 elever som går på ETG-skolorna. Målet för ETG är att år 2024 ha 5 000 studenter i konceptet. ETG räknar med att söktrycket då också ökat till 1,5 per utbildningsplats jämfört med 1,3 i dag.
När Svenskt Näringsliv besöker företaget Bravida i Sundsvall träffar vi avdelningschefen Jan Svensson som är mycket nöjd med den personal som rekryterats från ETG-skolor. Av företagets 35 anställda montörer är det nio stycken som kommit in den vägen.
– Att eleverna har gjort ett slutprov som visar att de klarar en verklig installation är den stora skillnaden mellan att anställa en lärling vilket vi också gör, säger Jan Svensson.
Innan de ska ut på sina uppdrag hinner vi också fånga två av de nio “ETG-montörerna”. Matilda Cedervall utbildade sig på en ETG-skola i Örebro men flyttade till Sundsvall och fick anställning på Bravida.
– Min pappa är elektriker och det var tidigt jag började tänka mig att ha samma jobb. Jag vill inte sitta still utan vill jobba praktiskt. Nu trivs jag bra på Bravida, säger hon.
Hennes kollega Adrian Svelander utbildade sig på gymnasiet i Timrå som också har ETG-samarbete, och fick därefter jobb på Bravida. Inte alla elever väljer att göra det krävande slutprovet, men det gjorde Adrian Svelander och klarade det.
– Det en rejäl utmaning men den är värd att ta, säger han.
En direkt fördel är gå direkt in på lönen som ettårsmontör istället för att börja med lärlingslön.