Nordic Road Safety i Timrå har redan vuxit ur de lokaler de flyttade in i för bara fyra år sedan. Men det är inte bara lokalerna som är en utmaning – i över tre års tid har företaget försökt rekrytera ingenjörer. Kompetensbristen gör att det är en närmast omöjlig uppgift.
Nordic Road Safety (NRS) som har mellan 50 - 60 anställda grundades 2015 och har i dag huvudkontor i Timrå, men finns också i Västerås och Borås. Företaget jobbar i huvudsak med permanenta trafiksäkerhetslösningar i form av räcken, fallskydd och krockdämpare. NRS sköter hela processen från beräkning, till tillverkning och montering av produkterna.
Företaget har vuxit snabbt och har i dag förutom i Sverige också verksamhet i Finland och Norge, men även i Baltikum och gör en del mindre jobb i andra europeiska länder. Det som i dag hindrar bolaget från att fortsätta växa är svårigheten att rekrytera i huvudsak ingenjörer.
– Under tre års tid har vi sökt efter en beräkningsingenjör utan framgång. Det är en enormt stor konkurrens om de få som utbildas. Vi har både försökt sköta rekryteringen själva och lagt ut det på rekryteringsföretag, men det är en närmast omöjlig uppgift, säger Birger Larsson, vd på Nordic Road Safety.
Han berättar att företaget gör vad det kan för att försöka locka till sig framtida medarbetare.
– Vi försöker visa upp oss och deltar självklart på de arbetsmarknadsdagar som anordnas av bland annat KTH, Chalmers och andra universitet med ingenjörsutbildningar.
Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät uppger 73 procent av de svarande företagen i Västernorrland att det är svårt eller mycket svårt att rekrytera personer med högskole- eller universitetsutbildning.
– Vi är inte ensamma om detta och jag vet att det är ett tillväxthinder inte bara för oss, utan också för andra företag i samma sits, avslutar Birger Larsson.
KompetensförsörjningKompetensbrist