-Vi behöver i olika sammanhang prata mer om entreprenörer och företagare och lyfta fram förebilder. Det ska inte vara något konstigt att vara företagare, säger Simona Hef
Hon delar sin tid mellan konsultföretaget Provida som hon startade 1994 och rollen som rådgivare inom NyföretagarCentrum i Västerås.
Simona Hef menar att brukstraditioner i kombination med att det finns ett antal stora och starka arbetsgivare är ett par faktorer som håller tillbaka nyföretagandet i Västmanland.
-Det finns dock gott om affärsidéer, men tyvärr färre som tar steget fullt ut och startar företag. Det ger Västmanlands en dålig placering i Svenskt Näringslivs mätning, konstaterar Simona Hef.
Hon pekar på att det finns undantag från denna försiktighet.
-Nysvenskar är generellt sett mer företagsamma. Många kan ha en bakgrund som företagare i hemlandet. En del har redan förlorat allt de äger och har. Därför är man inte rädd för att starta och driva företag i Sverige, poängterar Simona Hef.
Hennes tydliga bild är att nyföretagandet i Västmanland är på väg att öka. I Västerås bidrog den kostnadsfria, konfidentiella och affärsmässiga rådgivningen inom NyföretagarCentrum till att 95 affärsidéer förverkligades under 2016. Det är en siffra som hela tiden ökat.
-Det finns en tydlig trend. I jämförelse med 2009 när jag började på NyföretagarCentrum tar företagarna idag längre tid på sig från idé till fungerande företag. Många startar försiktigt och kan ha kvar en anställning parallellt med det egna företaget.
Simona är nu inne på sitt sjunde år i jurygruppen för Ung Företagsamhet i Västmanland. Även i det sammanhanget märker hon ett växande intresse för nyföretagande.
-UF växer kraftigt i Västmanland och har en viktig funktion att fylla när det gäller att förändra synen på företagandet. Ungdomar låter sig inte bromsas av gamla traditioner. Min erfarenhet är att UF:arna blivit mer och mer affärsmässiga. Många har mycket genomtänkta idéer. Det bådar gott inför framtiden, säger Simona Hef.
Det finns nyföretagare av de mest skilda slag. Rikard Lundgren på 2change World AB i Västerås är inte enbart nyföretagare. Han håller på att skapa en ny framtidsbransch och har redan blivit dubbelt hyllad på Guldstänksgalan alldeles nyligen – som Årets Nystartare 2016 och som Årets Hållbarhetsföretag.
-Det kommersiella och det problemlösande går hand i hand. Det finns inget motsatsförhållande, poängterar Rikard Lundgren.
Som flygkapten på ett schweiziskt bolag för beställningsflyg tog han sina passagerare till alla delar av Europa. Det var i många bemärkelser ett drömjobb.
-Men jag ville inte vänta bort mitt liv i en massa flygterminaler, säger Rikard Lundgren.
För att effektivare utnyttja tiden bakom spakarna på väg mot ständigt nya destinationer anmälde han sig till distanskurser i entreprenörskap på Uppsala Universitet och Linnéuniversitetet.
-Det var då jag kom in på hållbarhetstänket. Det handlar inte om att du och jag ska rädda världen, men som enskilda människor kan vi påverka utvecklingen i positiv riktning genom att välja hållbara alternativ i vår omedelbara närhet.
Rikard Lundgrens utgångspunkt är att det finns ett skriande behov av att minska matsvinnet. Tusentals ton med fullt ätbara livsmedel stängs i de svenska butikerna för att förpackningen fått en liten skada eller för att bäst-före-dagen har passerats.
-Samtidigt finns det uppskattningsvis 650 000 människor i vårt land som har det lite kämpigt med en inkomst under 13 000 kronor brutto, konstaterar Rikard Lundgren.
Hans idé med varumärket food2change bygger på att kanske 100 000 av dessa betalar en medlemsavgift på 500 kronor och får rätt att hämta kassar med osäljbar men helt acceptabel mat till ett åtminstone 10 gånger så högt värde. Butiken minskar sin negativa miljöpåverkan och vinner i goodwill, medlemmarna får en drägligare tillvaro och kan samtidigt betraktas som hjältar eftersom de bidrar till att förbättra miljön.
-Vi kopplar ihop tillgång och efterfrågan i realtid i närområdet, säger Rikard Lundgren.
Redan nu, bara ett år efter starten med ICA Haga i Västerås som första anslutna butik, sprider sig idén som en löpeld över Sverige. Food2change har tecknat ramavtal med hela ICA och hela Netto. Medlemmarna blir fler och fler.
-Arbetssättet är hundraprocentigt realistiskt och har inga geografiska begränsningar. Under min tid som flygkapten fick jag ett stort nätverk över hela Europa. Vi började i Sverige, men ska snabbt fortsätta till övriga Norden och ut i Europa, förklarar Rikard Lundgren.
Efter 11 år inom äldreomsorgen, en gedigen vidareutbildning och därefter anställningar som barnmorska i både offentlig och privat var Tove Olsson redo att kasta loss och starta Freja Barnmorskemottagning i Västerås. På Guldstänksgalan förra året fick hon sin belöning, den mycket hedrande utmärkelsen Årets Nystartare 2015.
Men någon gräddfil som nyföretagare har Tove Olsson verkligen inte upplevt. I Region Västmanland omfattas fristående barnmorskemottagningar inte av det fria vårdvalet. Det betyder att de kvinnor som kommer till Freja måste betala den fulla kostnaden för besöket.
-Räddningen blev att vi etablerade oss också i Enköping. Region Uppsala har ett helt annat regelverk och där skattesubventioneras besöken på vår mottagning. Det är klart att jag känner mig motarbetad här i Västmanland, konstaterar Tove Olsson.
För att bredda verksamheten och kompensera följderna av motståndet mot privata barnmorskemottagningar hoppar hon själv och hennes fem medarbetare, alla erfarna barnmorskor, ofta in som konsulter i en bransch där personalbristen är akut. Man bygger också upp en kursverksamhet som vänder sig till blivande föräldrar.
Mycket snart kommer Freja dessutom att inleda ett samarbete med en befintlig privat vårdcentral i Västerås och där helt och hållet ta hand om barnmorskedelen.
Trots den avvisande hållningen från Region Västmanland ångrar inte Tove Olsson att hon startade eget.
-Det är kul och stimulerande att vara företagare. Tanken på något eget har jag haft länge, säger hon.
Hennes råd till den som funderar på att starta företag är att gå från idé till verklighet.
-Följ dina drömmar. Du måste våga försöka. Det kan vara bra att starta i liten skala och ha kvar en anställning under en övergångsperiod. Sedan gäller det förstås att hålla i pengarna och undvika onödiga kostnader, betonar Tove Olsson.
Sören Karlsson