Västra Götaland är genom handel, utländskt ägande, forsknings- och studentutbyten samt besöksnäringen en starkt globaliserad del av Sverige. Omvärlden och i synnerhet EU är därför av hög betydelse för vår region. Internationella samarbeten är idag en nödvändighet för att Västra Götaland ska klara sig bra i den globala konkurrensen om bland annat investeringar, företag, forskning och kvalificerad arbetskraft.
Vad gäller handel ligger de största marknaderna med få undantag i Europa. Västra Götalandsregionen är Sveriges näst mest exportberoende region och står för hela 21 procent av all svensk varuexport. En mycket stor del av denna export går till just EU, närmare bestämt nästan 60 procent. Följaktligen har regionen drygt 144 000 jobb som beräknas vara helt beroende av handeln med EU.
Förutom export och jobb har EU-samarbetet även en betydande roll för forskningen, som är det område som får mest EU-medel. Västra Götalandsregionen hamnar högt i internationell rankning av regioners innovationskapacitet och här investeras det i snitt mer än i andra delar av landet på forskning och innovation. Trenden är dock nedåtgående och forskningssamarbetet blir därför viktigare än någonsin för en region som är starkt beroende av ett fåtal stora företag, deras samverkan med akademi och små- och medelstora företag samt deras internationella konkurrens- och attraktionskraft.
Forskningssamarbetet Horisont 2020 är en av världens största satsningar på forskning och innovation och fokuserar på att minska glappet mellan forskning och marknad. Sverige ligger på en åttonde plats i deltagande och Västra Götalandsregionen hamnar på en andraplats i Sverige, endast efter Stockholm.
Även det västsvenska utbildningsväsendet drar nytta av EU-samarbetet genom bland annat Erasmusprogrammet och Bolognaprocessen. Erasmusprogrammet ger svenska och andra europeiska studenter möjligheten att studera och praktisera inom EU och Bolognaprocessen underlättar för jämförbarhet i akademiska examina och utbildningskvalitet. Detta syftar till att främja rörlighet och konkurrenskraft i Europa och underlättar för möjligheterna att säkerställa framtida kompetensförsörjningen.
Besöksnäringen är en annan bransch som gynnas av EU och som betyder mycket för Västra Götalandsregionen. Regionen hade flest gästnätter i hela Sverige under sommaren och det finns en vision inom Västra Götalandsregionen att vara “Skandinaviens mest besökta, uppskattade och inkomstbringande besöks- och evenemangsdestination”. Detta skall uppnås genom bland annat projektet “Tillväxt Turism” som syftar till att få fler hållbara företag inom besöksnäringen, fler exportmogna produkter som efterfrågas av marknaden samt utarbeta en modell för samverkan. Detta projekt likt andra delfinansieras av Tillväxtverket med stöd av den Europeiska Regionala Fonden.
Sammantaget är EU av stor betydelse för regionens välstånd och konkurrenskraft. Många investeringar har gjorts och förbindelser fördjupats sedan inträdet i EU, vilket givit goda resultat. Den framtida potentialen är därför stor och EU kommer att fortsätta spela en väsentlig roll för regionens utveckling.
Text: Alexander Fägersten
Eu/Emu/Euro