Under en utav Gymnasiedagarna på Svenska Mässan tillkännagavs vinnarna i den årliga Utmärkelsen – Kvalitet och samverkan i skola- och arbetslivskontakter. Priset delas ut i fyra kategorier; grundskola, gymnasieskola, mindre företag samt större företag. Utmärkelsen är ett arrangemang som syftar till att uppmärksamma de skolor och arbetsplatser som arbetar för att utveckla en god samverkan mellan skola och arbetsliv.
Det var fyra stolta och mycket glada vinnare som fick ta emot priser inför en fullsatt publik. Samtliga pristagare fick motta varsin pokal, formgiven av en elev vid Akademi Sinclair i Uddevalla, diplom, samt tårtcheckar som räcker till alla på skolorna eller arbetsplatserna. Prisutdelare var Helene Odenljung, Utbildningsgruppens ordförande.
Motiveringarna som har legat till grund för premieringen tar sin utgångspunkt i hur väl verksamheterna dokumenterar och synliggör sin samverkan. Utmärkelsen är ett arrangemang som anordnas av parterna bakom Skola-arbetslivsrådet, regionens referensgrupp för skola-arbetslivskontakter med representanter från Arbetsförmedlingen, Svenskt Näringsliv, Företagarna, Business Region Göteborg (BRG), Västsvenska Handelskammaren, Göteborgsregionens kommunalråd (GR), LO, SACO och TCO. Årets vinnare av utmärkelsen i kategorin grundskola blev Sinntorpsskolan i Mölndal. Skolan satsar på att eleverna ska få så mycket yrkeskunskap som möjligt genom bl.a. föreläsningar, studiebesök och praktik innan de lämnar grundskolan.
- Eleverna vet inför gymnasievalet vad de tycker är intressant. De tycker att det är en positiv upplevelse att få träffa olika yrkeskategorier både i skolan som föreläsare och ute på företag, berättar Anna Karlsson som är studie- och yrkesvägledare vid Sinntorpsskolan.
Aniaragymnasiet i Göteborg blev vinnare i kategorin gymnasieskola. Skolan bedriver en verklighetsnära undervisning där såväl elever som lärare deltar i olika samverkansaktiviteter med arbetslivet. Exempelvis genomför skolans lärare praktik två gånger per år som en del av deras kompetensutveckling. Aniaragymnasiet är en friskola som bedriver en unik verksamhet genom att den söker knyta ihop teori med praktik. Samtidigt som skolans VD Evert Jansson gläds åt utmärkelsen är han ändå orolig för den politiska debatt som nu förs kring ett eventuellt vinstförbud i välfärden.
- Vi styrs av en pedagogisk vision och passion för utbildning av unga människor. Förslaget om att ta bort vinstmöjligheten innebär att det blir omöjligt för oss att utveckla vår verksamhet, menar Evert.
På företagarsidan blev Westerstrand Urfabrik AB i Töreboda vinnare i kategorin mindre företag. Företaget samverkar på många olika sätt med kommunens skolor, exempelvis samordnade företaget och högstadiet tidigare i år ett uppdrag där elever fick designa en klocka. Två klockor tillverkades sedan av Westerstrand och placerades i kommunhuset och på skolan. Detta var en mycket uppskattad aktivitet.
- Vår tanke och önskan är ju att väcka teknikintresset hos ungdomar, därför försöker vi att ställa upp så mycket som möjligt för skolan, inte bara via olika projekt utan även genom att elever får komma hit på studiebesök och praktik, säger Sören Birgersson produktionschef.
Den slutliga vinnaren under prisutdelningen var White arkitekter AB som kammade hem vinsten i kategorin större företag. Företaget har visat på ett stort engagemang genom att de erbjuder ett brett och välarbetat program för unga. På så vis utgör White ett gott exempel för hur ungdomar ges möjlighet till en inblick i arbetslivet genom att de får testa på att utföra uppdrag i skarpt läge.
Text: Emelie Lidén
UtbildningSvenskt Näringsliv