Var fjärde företagare i Västra Götaland tycker att Länsstyrelsen påverkar tillväxten i den egna kommunen negativt. Man ger inte heller själva myndighetsutövningen betyget godkänt. Det är tydligt att fler företagare ser Länsstyrelsen som en hämmande kraft för tillväxten, än tvärtom. Detta trots myndighetens uppdrag om att främja hela länets utveckling och att man delar ut projektbidrag och stöd som ska ge jobb på landsbygden. Man ger med den ena handen men tar desto mer med den andra.
Bland våra 15 000 medlemsföretag runtom i Västra Götaland finns många historier om hur kommuner och andra myndigheter påverkat möjligheterna att utveckla företaget. En av de största aktörerna som vi inte har för vana att undersöka, men som ändå har en påverkan på förutsättningarna att driva företag, är Länsstyrelsen. Myndighetens uppdrag är brett – innefattandes allt ifrån kontrollräkning av röster vid riksdagsval till tillstånd för användning av metallsökare. Den vanligaste kontaktytan för företag handlar dock om bygglov, strandskydd och nyttjande av skog- och mark. Frågor som i allra högsta grad, både direkt och indirekt, påverkar tillväxten runt om i Västra Götaland – inte minst på landsbygden.
Du har under veckan kunnat ta del av ett antal berättelser från företagare, politiker och kommunala tjänstemän som beskrivit vad de anser behöver göras samt hur. Du har också kunnat ta del av en rapport där vi mer djuplodande redogör för företagens syn på Länsstyrelsen och vilka områden som är problematiska. Allt detta för att belysa vikten av att en myndighet med så pass stor möjlighet att påverka också bör granskas med syftet att utröna hur saker och ting kan bli bättre. Det faktum att var fjärde företagare upplever att Länsstyrelsen påverkar tillväxten negativt och att service samt tillämpningen av lagar och regler ges betyg under godkänt, bör innebära en översyn och ett omtag.
I sammanhanget blir det också intressant om man ser till Länsstyrelsens arbete med stöd och bidrag. Förädlingsstöd, investeringsstöd för nya jobb på landsbygden, projektstöd för samarbeten som ska ge nya jobb på landsbygden och investeringsstöd till småskalig infrastruktur med flera. Det blir tydligt när var fjärde företagare anser att Länsstyrelsen hämmar tillväxten, att det finns betydligt lägre hängande frukter att plocka. Utan att lägga någon värdering i vad stöd och bidrag hittills resulterat i, så finns det andra dokumenterat effektiva vägar att gå om man vill skapa arbetstillfällen på svensk landsbygd. För bortsett från nyttan med enskilda bidrag och stöd, så måste det till en ökad förståelse för att det är framgångsrikt företagande som skapar jobb, utveckling och tillväxt. Företagande som i dagens läge inte är i behov av fler bidrag, stöd eller och utredningar utan mindre regelkrångel och fler avregleringar. Att stärka näringar på landsbygden görs bäst genom stärkt näringsfrihet på densamma.
Länsstyrelsens uppdrag är mångfacetterat, komplext och viktigt. Man ska ofta avgöra och väga motstridiga intressen mot varandra för att värna det allmänt angelägna intresset. Detta medför att myndigheten påverkar förutsättningarna för företagande och att tolkningen av rådande lagar och praxis får konsekvenser. Därigenom påverkas också de reella förutsättningarna för tillväxt. Ett Västra Götaland som präglas av tillväxt, jobbskapande och företagsamhet är i allra högsta grad ett allmänt angeläget intresse. Ett intresse som borde ges det utrymme det förtjänar.
Västra Götaland behöver fler framgångsrika företag och ökad tillväxt. Speciellt i kommunerna utanför de större städerna. För detta behövs ett tydligare tillväxtperspektiv och en mer balanserad avvägning när det finns motstridiga intressen. Om företagen syn på Länsstyrelsen skulle förbättras skulle det inte lösa allt, men det vore att lösa upp en knut som varit hårt åtdragen alltför länge.
jobbskaparnaLokalt FöretagsklimatLÄNSSTYRELSEN.ArbetsgivarfrågorRegelkrånglet