Länsstyrelsens uppdrag är att fungera som regeringens företrädare i länen och främja länets utveckling och samordna olika samhällsintressen. Lyckas Länsstyrelsen med sitt uppdrag? Svenskt Näringsliv har intervjuat Anna Aldegren, näringslivsstrateg på Tjörn.
Företagen är mindre nöjda med Länsstyrelsen enligt Tillväxtverkets undersökning ”Företagens villkor och verklighet” som gjordes 2017. Den visade att Länsstyrelsen till och med var den myndighet företagen i Sverige var minst nöjda med. Dessutom visade den att missnöjet är särskilt stort i Västra Götalands län där andelen företag som upplevde kontakten med Länsstyrelsen som ”bra” är lägre än snittet i landet.
Anna Aldegren menar att bilden av Länsstyrelsen är mer komplex än så, då företagarna på Tjörn ofta är nöjda med Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet, men mindre nöjda med Länsstyrelsen som tillståndsgivande myndighet.
— För våra företag är hållbarhet ett vidare begrepp, där både sociala, ekonomiska och miljömässiga faktorer skall vägas in. Länsstyrelsen tenderar att ha ett stort fokus på miljöpåverkan och våra företagare uppfattar att det sker på bekostnad av de övriga dimensionerna. Det tenderar att skapa en orimlig bevisbörda för företagarna och höga kostnader, men också långtgående konskevser för en levande landsbygd, förklarar hon.
Tjörn är en ö-kommun på Sveriges västkust med ca 16 000 invånare, ett antal som flerdubblas sommartid. Samhällena på Tjörn är uppbyggda nära kusten och berörs framförallt av strandskyddet. Anna Aldegren problematiserar i synnerhet det schablonmässiga strandskyddet på 300 m och påpekar att det hämmar utvecklingen då vissa områden hade behövt mindre skydd eller inget alls, medan andra hade behövt mer. Att få dispens från detta är samtidigt något Länsstyrelsen varit mycket tydlig med ska vara extremt svårt, förklarar hon.
— För Tjörn, som kommersialiserar på sin unika miljö, är det samtidigt viktigt att kommunen inte bara blir ett museum som lever upp under vissa tider på året, fortsätter hon. Vi behöver ett levande samhälle även utanför säsong.
Hon menar att det finns en risk att det nya kravet på alternativutredningar kommer att leda till att många mindre företag som inte verkar inom besöksnäringen kommer att välja bort Tjörn i framtiden.
— Det vore oerhört problematiskt då dessa idag utgör kärnan i vårt näringsliv. Samtidigt är vår kommun starkt beroende av besöksnäringen och givetvis uppstår intressekonflikter, men vi försöker tillsammans lösa problemen då de allra flesta ser en vinst av en enighet och en hållbar utveckling, förklarar Anna Aldegren.
Vad är det som måste åtgärdas för att Länsstyrelsens myndighetsutövning förbättras?
Hon menar att det först och främst handlar om att förbättra Länsstyrelsens dialog med kommun och näringsliv.
— Det är där den lokala kännedomen finns och för att det är där myndighetsutövningen påverkar som mest, avslutar hon.
jobbskaparnaLÄNSSTYRELSEN.EntreprenörskapTillväxtMiljö och hållbar tillväxt