Näringslivet i Västsverige har en avgörande roll för svensk ekonomi. Det är företagen som skapar arbetstillfällen, driver innovationer och bygger vårt lands välstånd. Framtidens välstånd och välfärd kan endast säkras genom ökad tillväxt.
Sveriges företag har en stark drivkraft och ambition om att växa, men möter ofta hinder för deras tillväxtambitioner. Idag upplever tyvärr många företag fler hinder än möjligheter. För att göra det möjligt för fler företag att växa måste rätt förutsättningar finnas på plats.
Svenskt Näringslivs rapport Företagens regionala utveckling 2025, visar att 8 av 10 företag i Västra Götaland vill växa, av dessa upplever 9 av 10 tillväxthinder. Tillväxthindren har dessutom ökat de senaste åren. För att företagen ska kunna fortsätta växa och utvecklas behövs tydliga reformer för att riva de tillväxthinder som företagen upplever.
Tillväxthinder kan variera beroende på bransch och företagsstorlek, i Västra Götaland kan vi konstatera att kompetensbrist och regelkrångel utmärker sig som de största hindren för tillväxt.
Kompetensbrist är det absolut största tillväxthindret. Det finns en stark efterfrågan på arbetskraft, trots att vi befinner oss i en lågkonjunktur. 7 av 10 företag i Västra Götaland uppger att det är svårt att rekrytera rätt och relevant kompetens. Här krävs bland annat riktade och tydliga arbetsmarknadsreformer som gör det mer gynnsamt att gå från bidrag till arbete. Utbildningssystemet behöver i högre grad utgå från arbetsmarknadens behov. I Västra Götaland uppger dessutom 4 av 10 företag att höga kostnader för att anställa nya medarbetare är ett betydande hinder för deras tillväxt. Forskning visar att sänkningar av arbetsgivaravgifter är ett effektivt sätt att skapa arbetstillfällen och i synnerhet instegsjobb.
Regelbörda och byråkrati fortsätter att öka och upplevs som ett allt större tillväxthinder. Notan för regelkrångel och byråkrati beräknas till 379 miljarder kronor årligen, drygt en miljard per dag i ren administration. 4 av 10 företag i Västra Götaland/Västsverige uppger att de lägger för mycket tid på administrativ regelbörda, i stället för att utveckla sin verksamhet. Från politiken behövs regelförenklingar, vid införandet av nya regler behövs konsekvensanalyser som tar hänsyn till företagens perspektiv. Myndigheter med tillstånd- och tillsynsansvar behöver bli mer serviceinriktade och effektivare i sin myndighetsutövning.
Svenska företag måste ha bästa möjliga förutsättningar för att kunna växa och utvecklas. Därför behöver politiken på alla nivåer ta handlingskraftiga beslut för att sätta tillväxt i fokus. Framtidens välstånd och välfärd är helt beroende av att det går bra för svenska företag.