Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända. Men, det är minst sagt osäkra tider.
Läget är fortsatt allvarligt för svenska företag. I en sammanställning av aktuell statistik som vi publicerade i ett webbinarium den 28 april kunde vi konstatera att 10 000 är varslade i Västra Götaland. Den siffran ökade med 1 300 häromdagen då Volvo Cars varslade. Samtidigt har konkurserna under mars och april ökat med omkring 25 procent och arbetslösheten i länet är nu uppe på 7,5 procent. Du kan ta del av webbinariet här.
Behovet av ytterligare stödåtgärder från statligt håll är akut. Till en början agerade regeringen snabbt med åtgärder som exempelvis införandet av korttidspermitteringar och en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften men de senaste veckorna har de ytterligare nödvändiga åtgärderna lyst med sin frånvaro. Igår kunde vi med glädje konstatera att nya insatser sätts in för att hjälpa företag som tappat stora delar av sin omsättning, en åtgärd vi har drivit på hårt för. Stödet ska täcka fasta kostnader som hyra och leasingkostnader men inte personalkostnader. Det gäller alla företag med en omsättning som är på minst 250 000 kr om året och under mars och april 2020 har tappat minst 30 procent av sin omsättning. Maxbeloppet per företag uppgår till 150 miljoner kronor. Många frågor kvarstår, exempelvis hur kostnader efter april ska kunna bäras, men överlag är det väldigt bra att regeringen nu sjösätter den krisåtgärd som vi föreslagit.
Utöver våra samtal med regeringen för vi på Svenskt Näringsliv en kontinuerlig dialog med såväl Regionen, Länsstyrelsen och våra 49 kommuner i Västra Götaland kring åtgärder som syftar till att undvika att jobb och företag slås ut. I princip samtliga av dessa aktörer har nu vidtagit åtgärder och flera har varit nytänkande. Vi för denna dialog löpande så om du har några idéer eller förslag som du vill föra fram är du välkommen att höra av dig till mig eller någon av mina kollegor. Vårt mål är att försöka få fler att göra mer för att stötta företagen i denna svåra tid.
Vi som jobbar på Svenskt Näringsliv har precis som alla andra fått hitta nya sätt att arbeta. Under den senaste månaden har vi därför startat Näringslivspodden, en podcast med fokus på företagande i Västsverige. Där lyfter vi aktuella frågeställningar med intressanta gäster från näringsliv och expertis. Hittills har vi publicerat sex avsnitt som alla på olika sätt speglar företagens utmaningar i coronakrisen. De handlar om allt från hur du ska agera som företagsledare vid en krissituation till restaurangbranschens utmaningar. Senaste avsnittet Handeln, hyran och haloeffekten publicerades i onsdags med aktuella siffror och reflektioner. Gå gärna in och lyssna på Näringslivspodden här.
Samtidigt som vi arbetar kortsiktigt med akuta åtgärder för att rädda jobb och företag så bör vi även lyfta blicken mot det som kommer efter krisen. Det enda vi med säkerhet vet om framtiden är att den inte är inställd men sannolikt omställd. Det som var en sanning eller en vana i början av det här året kommer inte nödvändigtvis att vara det i augusti.
Förändring är en nödvändig del av utveckling och det finns ingen bättre motor för att driva förändring än entreprenörskap. Vi har många fantastiska entreprenörer i Västsverige och min förhoppning är att vi trots allt ska kunna gå stärkta ur den här krisen.