Teknikföretagen erbjuder två procent plus ett engångsbelopp på 3 000 kronor inför lönerörelsen. Industrifacken IF Metall, Unionen och Sveriges ingenjörer begär ett lönelyft på 4,4 procent på ett år.
Två procent och 3 000 kronor i en extra summa. Det är Teknikföretagens krav efter att ha växlat avtalskrav med industrifacken under onsdagsförmiddagen.
– Vi förstår att det finns oändligt mycket att vinna på att inte bibehålla den höga inflationsnivån utan att hitta en lönenivå som inte spär på inflationen. Där har vi lika uppfattning med våra motparter, sa Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen under en presskonferens på onsdagen.
– Vi tycker att situationen är sådan att det finns anledning att sätta ner foten om lönerna den här gången.
Han konstaterade att Teknikföretagen genom att ställa ett motyrkande frångår arbetsgivarsidans vanliga förfarande. Utöver yrkandet på två procent och 3 000 kronor vill arbetsgivarsidan se ett ettårigt avtal. Också det ovanligt, då längre avtal anses ge stabilitet på arbetsmarknaden.
Vi förstår att det finns oändligt mycket att vinna på att hitta en lönenivå som inte spär på inflationen.
– Medlemsföretagen tycker alla, med något undantag, att det är bättre med långa avtal, för att det skapar förutsägbarhet. Det måste vägas emot att det finns en riskpremie med det. Nu är riskpremien ganska hög att vi kan göra felbedömningar. Vi måste förhålla oss till den verklighet som vi har, sa Tomas Undin.
Han menar att löneavtalen förhandlas fram i ett svårt ekonomiskt läge.
– I förhandlingarna vill vi adressera det allvarliga ekonomiska läget. Det tycker vi inte att fackens krav gör. Därför lägger vi ett motförslag för första gången i den här speciella situationen, det har inte skett tidigare i Industriavtalets historia.
Samtidigt har de tre industrifacken i sin tur begärt ett lönelyft på 4,4 procent på ett år. Det är samma procentsats som de presenterade redan den 31 oktober.
– Vi har lyssnat noga med har inte hört några argument från Teknikföretagen som ger oss anledning att ändra på våra krav, sa Martin Linder, Unionens ordförande.
Facken vill även se en individgaranti om minst 820 kronor per månad och dessutom att de lägsta lönerna i kollektivavtalen ska höjas med 1 600 kronor.
Målet är att träffa avtal senast 31 mars 2023. Avtalet kommer att bli det märke som avgör lönenormeringen för alla avtal under 2023 års avtalsrörelse. Avtalsrörelsen omfattar runt 450 avtal och cirka 2,2 miljoner anställda.
Under onsdagen växlar även Industriarbetsgivarna, IKEM, Livsmedelsföretagen och TMF krav med sina respektive motparter.
Läs hela artikeln på TN.
Avtalsrörelse och förhandling