Walid Saades juridikstudier fick avbrytas på grund av kriget i Syrien. Men intresset för mat och erfarenheten från familjerestaurangen i hemlandet gav honom jobb som kock på Clarion Amaranten efter bara fyra månader i Sverige.
Walid Saade, 29 år, från Homs i Syrien, arbetar som kock på Clarion Hotel Amarantens populära restaurang på Kungsholmen i Stockholm. I Syrien läste han juridik, med sikte på att bli advokat, men fick avbryta studierna för att fly från kriget. Men intresset för mat har funnits länge.
– Min familj drev en restaurang i Syrien, så jag är uppvuxen i där och brukade hjälpa till i köket. Jag älskar verkligen mat, och mitt nya jobb här i Sverige, säger Walid Saade.
Han kom till Sverige i oktober och bor tillsammans med sin fru hos hennes släktingar.
Som asylsökande i Stockholm fick Walid delta i Migrationsverkets praktikplatsinitiativ för nyanlända. Eftersom han hade erfarenhet av restaurangbranschen sedan tidigare erbjöds han praktik på Amaranten, som är en del av Petter Stordalens hotellkoncern Nordic Choice Hotels. Han började arbeta på frukosten och fick sen övergå till restaurangens kök.
Efter två månaders praktik och fyra månader i Sverige blev han anställd som kock, trots att han då inte talade någon svenska.
– Jag vet att det är svårt att få jobb, speciellt när man inte kan språket, och jag är väldigt tacksam för den här chansen. Jag känner många som varit i Sverige längre än mig som inte får jobb, säger han.
Det första jobbet är viktigt. Det ger erfarenhet, kontakter och självförtroende. Därför är det viktigt att skapa förutsättningar för människor att komma in på arbetsmarknaden. Det vill vi belysa genom att låta människor berätta om sina första jobb.
För unga och utrikesfödda är vägen in på arbetsmarknaden ofta lång och snårig. För att skapa möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden krävs att trösklarna sänks och att fler jobb som inte kräver lång erfarenhet skapas.
Vi har listat sju åtgärder regeringen kan besluta om idag för att skapa fler första jobb.