Sju nyanlända blev en vitamininjektion för Skellefteåbaserade Berco Produktion. ”Vi har blivit ett mycket gladare företag", säger produktionsledaren Nicklas Berglund.
För ett par år sedan stod Berco Produktion inför en omfattande expansion och behövde rekrytera. I samband med det ville man också passa på att öka mångfalden i företaget – bland annat genom att anställa kvinnor eftersom samtliga av de knappt 30 medarbetarna bestod av män.
– När vi inte fick några kvinnor som sökande, vände vi oss till Arbetsförmedlingen för att få hjälp. De föreslog att vi även skulle satsa på integration, och vi bestämde oss för att göra det, berättar Nicklas Berglund.
Till en början var det flera i företaget som var lite skeptiska, inklusive Nicklas Berglund själv. Hur skulle det gå med språket? Gick det att anställa medarbetare som kom från länder som låg i strid med varandra? Och skulle de komma in i gemenskapen på företaget?
– Men allt har fungerat så oerhört bra, mycket bättre än vi någonsin kunnat hoppas. Den glädjen våra nyanlända medarbetare har tagit med sig in i företaget smittar av sig på alla. Om vi skulle behöva anställa igen skulle jag gärna ta emot fler nyanlända, säger Nicklas Berglund.
I början kunde språket ställa till med lite problem. Företaget jobbar med tillverkning av påbyggnadsskåp för fordon och många av påbyggnaderna är specialbeställda. Det innebär att man emellanåt behöver kunna läsa komplexa beskrivningar på svenska.
– För att lösa det har vi utsett teamledare för varje grupp som har överblicken och ser till att allt blir rätt, berättar Nicklas Berglund.
Men numera är språket sällan ett hinder. Teklezgi Brahne Tewelde, som kom till Sverige från Eritrea för fyra år sedan och har jobbat på företaget i snart två år, bestämde sig direkt för att bara prata svenska. Om han inte förstod första gången bad han sina kamrater om en annan förklaring.
– Tack vare mina arbetskamrater har jag lärt mig så mycket svenska att jag klarar mig bra, säger Teklezgi Brahne Tewelde.
Liksom sex andra nyanlända kollegor har han en tillsvidareanställning på företaget.
– När vi ska anställa börjar vi alltid med visstidsanställning för att se hur det funkar. Med den verksamhet vi har är det inte så viktigt med vilken utbildning man har sedan tidigare. Vi måste ändå utbilda alla här i vårt sätt att bygga. Det viktigaste för oss är att det är personer som är arbetsvilliga och duktiga, och det har vi verkligen fått här, säger Nicklas Berglund.
En annan som är nöjd med satsningen är företgets vd, Jim Wallström. Han är också vd för ett par andra företag, där de satsat på integration och tycker att det fungerat precis lika bra där.
– Det finns bara vinningar i detta och jag skulle gärna vilja råda andra företag att våga göra likadant. Genom att göra en samhällsinsats och bidra till att Sverige blir starkare får man själv en bättre mix och blir starkare som företag, säger Jim Wallström.
Och hur gick det med kvinnorna då?
– Jo, vi har anställt fem kvinnor också. Så med tanke på att utgångsläget var noll, så är det ganska bra, säger Nicklas Berglund med ett leende.
Text: Sara Bergqvist