Idag presenterades en utredning som föreslår att mindre fel i anställningar inte ska behöva leda till utvisning av arbetskraftsinvandare. Men utredningens förslag tar inte hänsyn till de prejudicerande domarna från Migrationsöverdomstolen i förra veckan, och riskerar därför att leda till nya kompetensutvisningar om förslagen träder i kraft i dess nuvarande utformning.
I dag presenterades utredningen ”Mindre eller obetydliga fel gällande villkoren för arbetstillstånd”, Ds 2017:64. Utredningen föreslår åtgärder som syftar till att mindre fel som begåtts i samband med anställning av arbetskraftsinvandrare inte nödvändigtvis måste leda till återkallelse av arbetstillståndet och utvisning av individen.
Utredningen kommer bara några dagar efter att Migrationsöverdomstolen publicerat två prejudicerande domar avseende mindre fel och avvikelser från villkoren för arbetstillstånd. Domarna möjliggör att helhetsbedömningar av samtliga anställningsvillkor ska göras vid förlängningar av arbetstillstånd. Domarna kan antas leda till att problemen med kompetensutvisningar avsevärt kommer att minska.
Den ena domen gav också efterlängtad vägledning rörande vilken praxis som ska gälla avseende försäkringsskydd i anställningsvillkoren i form av bland annat tjänstepension och sjukförsäkring.
Vidare konstaterades att arbetsgivare som inte har tecknat kollektivavtal måste kunna utforma sina villkor på ett sätt som avviker från vad som följer av kollektivavtal så länge anställningsvillkoren inte är sämre av vad som är brukligt inom branschen.
Vad gäller frågan om försäkringsskydd har dessvärre utredningen, som inte hann ta del av Migrationsöverdomstolens nya domar, tagit sin utgångspunkt i dagens tillämpning av vilket försäkringsskydd som ska vara gällande. Därmed blir utredningens förslag inte lika ändamålsenliga som domarna och riskerar att leda till nya kompetensutvisningar om förslagen träder i kraft i dess nuvarande utformning. Det hade varit önskvärt att utredningen hade inväntat domarna från Migrationsöverdomstolen i syfte att undvika den osäkerhet som utredningens förslag skapar.
Det finns dock förslag i utredningen som är bra. Utredningen är tydlig med att fel begångna av tidigare arbetsgivare i huvudsak inte ska leda till återkallelse av arbetstillstånd och att Migrationsverket ska göra bedömning av omständigheterna i varje enskilt fall. Dessutom är det välkommet att utredningen förslår att fel som har begåtts i syfte att missbruka eller kringgå reglerna kan inte anses vara mindre eller obetydliga fel vilket Svenskt Näringsliv har fört fram till utredningen.
ArbetskraftsinvandringArbetskraftsinvandring