AI-kommissionen konstaterar att robusta grundförutsättningar behöver vara på plats för att möjliggöra AI-användningen. Därtill lanseras nya satsningar på kompetens för att hela samhället ska komma med på tåget, skriver Carolina Brånby, jurist och policyansvarig.
AI-kommissionens ordförande Carl-Henric Svanberg har lämnat över kommissionens rapport till civilminister Erik Slottner. Vi har gjort det förut och kommer klara det igen, konstaterade Svanberg på presskonferensen apropå teknikskiftet och behovet av omställning till ett samhälle och näringsliv där AI omvandlar arbetssätt och ger många nya möjligheter och lösningar.
AI-kommissionen har haft bråttom med sin leverans. Sverige har halkat efter och till stor del beror det på bristande politiskt ledarskap enligt olika mätningar. Svanberg underströk dock att det offentliga Sverige står i startgroparna och vill springa fort, inte minst på grund av brist på kompetens och medarbetare till följd av den demografiska utvecklingen.
Liksom Svenskt Näringslivs position om digitalisering och AI-användning konstaterar kommissionen att grundförutsättningarna som möjliggör AI-utvecklingen behöver uppgraderas för att Sverige ska lyckas.
Färdplanen innehåller 75 förslag till en kostnad av 17 miljarder kronor under en 10-årsperiod. Liksom Svenskt Näringslivs position om digitalisering och AI-användning konstaterar kommissionen att grundförutsättningarna som möjliggör AI-utvecklingen behöver uppgraderas för att Sverige ska lyckas.
Det gäller energi, digital infrastruktur, beräkningskraft, datatillgång, säkerhet och forskning. Därtill kommer satsningar som möjliggör att både medborgare och företag hänger med i omställningen till ett data- och AI-drivet samhälle. Kompetenslyft föreslås för alla. Säkerhet och brottsbekämpning omnämns som viktiga områden att utveckla med hjälp av AI-användning. Målet är att Sveriges offentliga sektor ligga i framkant vad gäller AI-användning. Idag är det Sveriges sämsta gren i internationella jämförelser och sannolikt kan de föreslagna satsningarna effektivisera service och leverans från kommuner och myndigheter.
Låt oss hoppas att näringslivet inspireras av AI-kommissionens positiva inställning till AI-användning för att produktivitet och konkurrenskraft utvecklas på bästa möjliga sätt.
Men var står det svenska näringslivet? Svaret är det skulle kunna vara bättre. Starten på AI-användningen har varit lite avvaktande och kanske har fokus på tillit och AI som kan gå fel bromsat utvecklingen, men nu ska en högre växel läggas i. Näringslivet ska stödjas med juridisk kunskap, innovation och riskkapital, men även med möjliggörande regler. Bland annat föreslås en ny syn på data. Omformulerade regelverk behövs för att kunna dela data effektivt och i större omfattning. AI-kommissionen föreslår därför bland annat att regeringen ska tillsätta en utredning med uppdrag att genomföra en översyn av implementeringen och tillämpningen av GDPR i Sverige.
Låt oss hoppas att näringslivet inspireras av AI-kommissionens positiva inställning till AI-användning för att produktivitet och konkurrenskraft utvecklas på bästa möjliga sätt. Innan tåget går.
Läs mer: Färdplan för Sverige