Arbetsmarknadens parter vill hjälpa till för att klara utmaningarna när massvaccineringen inleds. I ett gemensamt uttalande slår de ett slag för arbetsplatsnära vaccineringar.
Samtidigt som Region Stockholm, som sista region, påbörjar fas två av vaccineringen, sträcker parterna på den privata arbetsmarknaden ut en hjälpande hand.
I ett gemensamt uttalande riktat till berörda politiker konstaterar LO, PTK och Svenskt Näringsliv att tidpunkten för vaccinering av icke-prioriterade grupper närmar sig. Då flertalet arbetar, så bör vaccineringen ske på eller i nära anslutning till arbetsplatserna, anser parterna.
Företrädarna är väl rustade inför uppgiften. De lutar sig dels mot goda erfarenheter från svininfluensan, dels att arbetsgivare och fack är vana att samarbeta, framför allt lokalt.
Budskapet är att det är viktigt att vaccinera sig och att det sker utan att behöva ta ledigt från jobbet eller göra långa resor. På så sätt minimeras trängseln på sjukvårdsinrättningar, vilket minskar smittspridningen.
– På det här sättet vill vi belysa vaccinets avgörande betydelse för att bryta pandemin. Samtidigt vill vi väcka debatt om arbetsplatsnära vaccinering och signalera att vi kommer att göra allt vi kan för att underlätta en vaccinering, säger vice vd Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv.
Men uppgiften är inte problemfri. Politikernas svala intresse försvårar och oroar arbetsmarknadens parter. Beslut i frågan brådskar.
– Nu krävs ett pragmatiskt politiskt ledarskap där politiska beslutsorgan på olika nivåer samarbetar och gör allt för att hitta tillfälliga lösningar som möjliggör en så snabb och säker vaccinering som möjligt, säger Mattias Dahl.
Det är bra för folkhälsan, för enskilda medarbetare, för företagen och för Sveriges ekonomiska återhämtning, anser arbetsmarknadens parter.
Återstarta SverigeCorona och covid-19