Företagare slår larm om Socialdemokraternas förslag att slopa karensavdraget. Det skulle öka kostnaderna dramatiskt, visar beräkningar från Svenskt Näringsliv. ”Det är oansvarigt att lägga fram ett förslag som riskerar att kosta åtta gånger mer än vad man påstår, säger chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.
Socialdemokraterna vill slopa karensavdraget vid sjukdom. Förslaget presenterades i början av april och förväntas röstas igenom vid partiets kongress i maj.
− Att avskaffa karensavdraget är ett uttryck för en modern och rättvis arbetslinje, sa partiordförande Magdalena Andersson vid en pressträff i samband med att förslaget presenterades.
Enligt partiets beräkningar skulle kostnaderna för att ta bort karensavdraget vara fem miljarder kronor. Men den siffran stämmer inte, visar beräkningar från Svenskt Näringsliv. Den faktiska siffran är snarare uppemot 40 miljarder kronor, när bland annat arbetsgivarnas kostnader för höjda sjuklöner räknas in.
Förslaget får därför Svenskt Näringslivs chefekonom Sven-Olov Daunfeldt att reagera starkt.
− Det är oansvarigt att lägga fram ett förslag som riskerar att kosta åtta gånger mer än vad man påstår. Fem miljarder kronor är en ren glädjekalkyl, säger han.
Exakt hur Socialdemokraterna har kommit fram till siffran fem miljarder är dock oklart. Sven-Olov Daunfeldt konstaterar att partiet inte har visat någon uträkning eller presenterat någon metod för sin uträkning.
− Att slänga ur sig en prislapp på fem miljarder utan att visa uträkningen är inte seriöst. Det är inte så Sverige ska fatta beslut om viktiga stora socialförsäkringar, säger han.
Svenskt Näringsliv visar att bara det direkta kostnaderna för arbetsgivarna i sig uppgår till 14 miljarder kronor.
− Det är företagen som får ta smällen – inte staten, säger Sven-Olov Daunfeldt.
− Dessutom ökar korttidssjukfrånvaron markant. Förslaget är inte bara skadligt för svensk tillväxt, det skadar också arbetsnormen. Ekonomisk forskning visar tydligt: när sjukskrivning blir billigare ökar antalet sjukfall, framför allt korta och upprepade, säger Sven-Olov Daunfeldt.
Samtidigt som kostnaderna ökar om fler stannar hemma är det många företag som redan idag skriker efter arbetskraft. I takt med att arbetsmarknaden förändras behövs mer arbetskraft, inte mindre, konstaterar Sven-Olov Daunfeldt.
− Vi står inför enorma investeringar i omställning, försvar och välfärd. Att samtidigt försvaga arbetsutbudet är det sista Sverige behöver, säger han.
− Priset för att slopa karensavdraget är lägre tillväxt och sämre ekonomi. Sverige behöver varje skattekrona och varje arbetad timme för att klara välfärden, yttre och inre säkerhet och en åldrande befolkning.
Michael Prising driver företaget Feskarn i Uppsala AB och Feldts Brygga i Kungshamn.
Även han är kritisk till förslaget om ett slopat karensavdrag och bekräftar Sven-Olov Daunfeldts bild.
– Jag är rädd att det här ska öka kostnaderna rejält för svenska småföretag. Jag är inte emot att man ska få vara hemma när man är sjuk, men jag är rädd för att det kan missbrukas. Redan nu så är man sjuk på ett lättare sätt än man har varit förut upplever jag. Nu för tiden går folk hem för att de har ont i huvudet. Det kommer att förstärkas med det här förslaget, säger han.
Hur skulle det påverka er om det införs?
– Jag skulle få en ännu sämre lönsamhet eftersom jag oftast inte kan ersätta någon som är sjuk direkt, utan en annan person behöver utföra den sjukas jobb. Vilket gör att vi kommer att slita ännu hårdare på de medarbetare som redan finns på plats. Och det kommer att leda till att vi får betala övertidsersättning till de som faktiskt går in och täcker upp för den personen. Det blir en dubbel kostnad i det här, säger Michael Prising.
Han skickar en tydlig passning till politiken.
– Jag förstår inte hur det här ska finansieras. Om hela den här kostnaden ska tas av företag så är det många som inte kommer ett ha råd att driva företag. Tänk om och tänk rätt. Vi förstår vad de menar men det här är inget bra alternativ.
Även Kristina Kopsch, vd på Y Carlstedt, som driver fem Önskabutiker och fem Lekiabutiker i södra Sverige, befarar konsekvenserna om Socialdemokraternas förslag skulle blir verklighet. Hon ser det som en katastrof.
− Vi är ett litet företag, med små enheter och har inte möjlighet att ta in extra personal och samtidigt betala sjukersättning. Då får vi jobba med färre händer och fötter de dagarna, säger hon.
Utan karensavdraget skulle kalkylen helt enkelt inte gå ihop, förklarar hon.
− Det skulle ju bli ännu dyrare för oss och tuffare för dem som måste jobba med kort manskap. Vi är i detaljhandeln och har inte jättemycket att göra just nu. Vi hade kanske varit tvungna att lunchstänga för att klara en dag. Det skulle vara förödande, säger Kristina Kopsch.
”Det blir många kostnader att bära i en tid då de flesta företagen redan har det tufft i spåren av den pågående lågkonjunkturen och det osäkra omvärldsläget.”
Hon menar att karensavdraget snarare behöver utökas eftersom det har en dämpande effekt vid en sjukfrånvaro.
− Om jag fick två karensdagar skulle jag kunna tänka mig att betala sjukersättningsperioden ytterligare någon vecka om den anställde blir sjuk under en längre tid. Men utan karensdag funkar det inte. Då kan jag till och med förvänta mig mer sjukfrånvaro än vad jag har idag, säger Kristina Kopsch.
Emma Unevik, vd på Stockholms Städsystem reagerar också negativt på förslaget då det skulle innebära betydligt högre sjuklönekostnader.
− Vi har många anställda i förhållande till vår omsättning. Så även om vi har låg sjukfrånvaro i procent är sjuklönerna fortfarande en stor kostnad för oss, säger hon.
Med slopat karensavdrag ökar risken för sjukfrånvaro eftersom incitamentet att gå till jobbet vid till exempel en lättare förkylning, minskar, menar hon.
− Detta i sin tur ökar sjuklönekostnaderna ännu mer. Det blir många kostnader att bära i en tid då de flesta företagen redan har det tufft i spåren av den pågående lågkonjunkturen och det osäkra omvärldsläget, säger Emma Unevik.
Alla ökade kostnader måste finansieras på något sätt, och det drabbar både verksamheten och sysselsättningen, tillägger Emma Unevik.
Lena Kempe, som är vd på Daftö Resort utanför Strömstad, instämmer. Hon tror att förslaget varken kommer att gynna företag eller samhället i stort.
– Det kommer att öka kostnaderna. Redan idag har vi kostnader för sjukskrivningar från dag två till dag fjorton. Slopar man då den första dagen ökar det ännu mer, och de kostnaderna kommer vi behöva ta in någon annanstans, säger hon.
Hon håller med Sven-Olov Daunfeldt om att förslaget riskerar att generera fler sjukskrivningar inom vissa grupper.
– Vi har mycket ung personal och lägger mycket tid på att visa skillnaden mellan skola och det första arbetet. Där är karensdagen en del som gör att vissa tänker efter om de faktiskt är sjuka eller bara trötta. Det är redan i dag en utmaning att ersätta de som blir sjuka, och det blir en sämre arbetsmiljö för de som behöver hoppa in på kort tid, säger Lena Kempe.
Socialförsäkringar och arbetslöshetsförsäkring