Den tidigare uppåtgående trenden i företagens framtidsoptimism är nu bruten, enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. Trots att företagen länge varit pessimistiska kring nuläget i ekonomin har framtidstron gradvis stärkts – fram tills nu. Den nya Näringslivsindikatorn, som samlar företagens syn på konjunkturen, visar på en sidledes rörelse under senare tid och ligger fortsatt under sitt historiska snitt.
– Företagens minskade framtidstro är oroväckande. De känner av lågkonjunkturen och den ökande osäkerheten i omvärlden, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefekonom på Svenskt Näringsliv.
I rapporten förutspås BNP-tillväxten bli svag de närmaste åren, med 0,7 procent 2024, 1,9 procent 2025 och 2,8 procent 2026. Arbetslösheten förväntas stiga till 8,6 procent 2025 innan den faller tillbaka till 7,8 procent 2026. Samtidigt fortsätter utmaningarna på arbetsmarknaden att påverka både tillväxt och konkurrenskraft negativt.
– Det är avgörande att vi har en ansvarsfull avtalsrörelse och att företagens konkurrenskraft värnas i detta utmanande läge, fortsätter Daunfeldt.
Den globala osäkerheten med geopolitiska konflikter och ekonomiska kriser i flera viktiga handelspartnerländer försvårar ytterligare för svensk export och näringsliv. Samtidigt påverkar arbetsmarknadens strukturella utmaningar den långsiktiga tillväxten.
– Arbetslösheten är redan hög och risken är att fler hamnar i långvarigt utanförskap om vi inte hanterar detta med kraftfulla strukturreformer. En konjunkturuppgång kommer inte av sig själv att lösa dessa problem, avslutar Daunfeldt.
Konjunktur - Sveriges ekonomiska läge