En av USA:s främsta energiexperter, Vicky Bailey, slår Sverige på fingrarna i frågan om kärnkraften. Hon betonar vikten av att hålla en balanserad och politiskt oberoende energiproduktion i landet. ”Det är i dagsläget inte klokt från politiskt håll att lägga alla ägg i samma korg och koncentrera sig helt och hållet på förnybart”, säger hon.
Vicky Bailey är ett av de tyngsta namnen på energiområdet, med sitt ordförandeskap i U.S Energy Association och över 30 års erfarenhet inom amerikansk energipolitik på meritlistan. Det var under Svenskt Näringslivs seminarium om kärnkraftens roll i framtidens elproduktion som Bailey diskuterade skillnaden mellan svensk och amerikansk energipolitik och kärnkraftens roll i den globala klimatomställningen.
Utifrån temat faller det sig naturligt att tala om de fyra svenska kärnkraftsreaktorer som nu avställs i förtid. Eljätten E.on menar att effektskatten var avgörande för beslutet att ställa av två av tre reaktorer i Oskarshamn. Vicky Bailey är skeptisk till den svenska effektskatten.
– För mig är skatter som drabbar enskilda produktionsslag politikens sätt att utse ”vinnare” och ”förlorare” på elmarknaden. Med sådana skatter vill politiker helt enkelt uppmuntra ett kraftslag genom att straffa ett annat. Så ser det inte ut i USA, något jag tror beror på att det finns ett brett samförstånd bland amerikanerna om att alla kraftkällor behövs, säger hon.
Eftersom världens energisystem blir allt mer sammanflätade, har ett lands energipolitik nu betydelse långt utanför landsgränserna. Energipolitiken påverkar såväl den nationella säkerheten som utrikespolitiken. Därför är det viktigt att politiker tar ansvar för sina respektive länders elproduktion.
– Det är inte min roll att säga vad andra stater ska göra, men jag anser att det är viktigt att länder utvärderar alla elproduktionsmöjligheter och att politiken inte stänger dörren för någon form av elproduktion. I USA värderar vi en trygg, inhemsk, elproduktion och att vi inte är beroende av andra länder för vår energiförsörjning, vilket jag tycker är en klok utgångspunkt, säger Vicky Bailey.
I Sverige arbetar Energikommissionen för att ta fram förslag på nya lösningar för framtidens energiförsörjning. Kommissionen påbörjade sitt arbete under 2015, och ska presentera sitt slutbetänkande under 2016. Den svenska regeringens mål för energipolitiken är att 50 procent av den totala energianvändningen ska komma från förnybara källor 2020.
– Min erfarenhet är att gemene man bryr sig mest om att ha en bostad, ett jobb att gå till och att barnen får gå i skolan. Förutom det är det viktigaste för medborgarna att elsystemet fungerar, snarare än att det består av en särskild sorts elproduktion. Det tycker jag är en viktig insikt för alla som ägnar sig åt energipolitik, säger Vicky Bailey.
För Vicky Bailey är kärnkraft en naturlig del av ett hållbart elsystem, vilket hon lyfter när hon talar om det nyligen avslutade klimatmötet COP21 i Paris. Hon menar att de uppsatta klimatmålen är omöjliga att nå utan kärnkraftsel, som är såväl koldioxidfri som leveranssäker.
Vicky Bailey vill även poängtera att de flesta förnybara energiformer är ojämna till följd av väder och vind, och därför behöver kompletterande elproduktion som går att styra och som producerar el när det slutar att blåsa, eller när solen går i moln.
I USA, där gaskraft är den vanligaste energikällan, har man just sjösatt något man kallar för ”The Clean Power Plan”. Syftet med planen är att minska koldioxidutsläppen från den amerikanska elproduktionen. Först om några generationer kan vi få se vindkraft som är stark nog att bära ett helt elsystem, menar Vicky Bailey.
Hon drar slutsatsen att det därför är klokast att tillsvidare uppmuntra till en bred produktionsmix och att elproducenterna själva får avgöra vilken kraftproduktion som är mest hållbar. Till dess betraktas landets kärnkraftverk som avgörande för att man ska nå de utstakade klimatmålen.
– Det är i dagsläget inte klokt att från politiskt håll lägga alla ägg i samma korg och koncentrera sig helt och hållet på förnybart. Betydligt bättre är att låta marknadskrafterna bestämma vilken el som bör produceras, säger hon.
Vicky Bailey avslutar samtalet med att sammanfatta sina budskap till svenska politiker:
– Det är viktigt att vi alla tar ansvar för vår miljö. Lika viktig är insikten om att det är vi människor som förvaltar vår jord, men det betyder inte att politiken ska utse vinnare och förlorare på elmarknaden med hjälp av regleringar. Det viktigaste är att elsystemet är hållbart och erbjuder trygga elleveranser.
Energi och klimat