”Var tionde tomat som säljs i Sverige kommer vara producerad här”, säger Wilhelm Magnusson från WA3RM, företaget bakom Frövis enorma växthusprojekt.
I slutet av augusti kommer de första tomaterna skördas i ett av Sveriges största livsmedelsindustriprojekt. I det 10 hektar, eller 20 fotbollsplaner, stora växthuset i Frövi kommer det att odlas 8 000 ton tomater årligen. Allt i en cirkulär process där man tar tillvara på spillvärme från det intilliggande pappersbruket Billeruds produktion för uppvärmning.
– Själva bygget har tagit ca två år och kommer vara helt klart nu i maj. I juni kommer de 250 000 tomatplantor som ska odlas hydroponiskt här inne, berättar Wilhelm Magnusson.
Att hitta sätt att bedriva klimatsmart odling genom att använda den lågtempererade spillvärmen, som inte kan nyttjas i fjärrvärmesystemet, har varit en viktig aspekt i projektet. Men att minska importen av råvaror som vi kan producera själva samt att stärka Sveriges försörjningsförmåga har varit minst lika viktiga.
– I dag köper vi 83 procent av våra tomater från Marocko, Spanien och Nederländerna, där man främst använder sig av fossil uppvärmning eller har stora problem med vattenförsörjning. Nu kommer vi kunna öka andelen svenskodlat i våra butiker och samtidigt undvika över 7 100 ton CO2-utsläpp per år. Eftersom spillvärmen räcker till ca 20 hektar har vi har även påbörjat markarbete för ett växthus till och kan därmed dubbla odlingen i en andra fas.
Driften av tomatodlingen kommer skötas av den holländska växthusoperatören Food Ventures. Tillsammans med ca 500 000 humlor kommer det, i fas ett, arbeta ca 100 personer i växthuset.
– Det fanns initialt en oro för hur vi skulle lyckas med kompetensförsörjningen men tack vare ett gott samarbete mellan arbetsmarknadsenheten på Lindesbergs kommun, Arbetsförmedlingen och det privata bemanningsföretaget operatören anlitat så blev resultatet 1200 sökande till 100 tjänster, berättar Wilhelm Magnusson. Han betonar samtidig att det verkligen inte är ett enkelt jobb att odla tomater.
– Det tar nästan ett år att lära sig jobbet fullt ut och kräver stor noggrannhet. Man kommer bara prata engelska i växthuset så goda språkkunskaper är ett krav.
Tomatodlingen i Frövi är WA3RMs första fysiska projekt, men fler är på gång. Bland annat i Gällivare och Östersund.
– Restvärme är en fantastisk men outnyttjad produkt. Växthusen i Frövi är inget engångsprojekt utan är i allra högsta grad skalbart. Vi tror att vi odla grönsaker på ca 200 hektar i Sverige med hjälp av industriell symbios. Ett resurseffektivt sätt att stärka den inhemska matproduktionen, säger Wilhelm Magnusson.
Cirkulär ekonomiEnergi och klimat