När Sverige stod som värd för Trade and Technology Council diskuterades samarbete inom viktiga globala handels-, ekonomi- och teknikfrågor. ”Det är positivt att näringslivet, inte minst det svenska, fick stor plats under mötet”, säger Ingrid Serup, handelspolitisk expert.
I veckan gick handelstoppmötet Trade and Technology Council, TTC, av stapeln i Luleå. Samarbetsforumet skapades för två år sedan med syftet att gemensamt samarbeta kring globala utmaningar och möjligheter, och att undanröja handelshinder.
I Norrbottens största stad närvarade såväl USA:s utrikesminister Antony Blinken, näringsminister Gina Raimondo och handelsrepresentant Katherine Tai, EU:s kommissionärer för konkurrenskraft Margrethe Vestager, handel Valdis Dombrovskis, och inre marknaden Thierry Breton, samt en rad svenska ministrar. Även företag och representanter från det svenska näringslivet fanns på plats.
Ingrid Serup, handelspolitisk expert, var på plats under dagarna. Hon understryker att TTC är den viktigaste plattformen för transatlantiskt ekonomiskt samarbete.
– Det är positivt att EU och USA möttes för att diskutera aktuella frågor relaterade till handel och den gröna och digitala omställningen. Stämningen under dagarna i Luleå upplevdes god, trots de senaste månadernas oenigheter, säger hon till TN.
En rad frågor avhandlades under dagarna i Luleå. I uttalandet från mötet står band annat att EU och USA ska att arbeta mot en gemensam vision för forskning och utveckling av 6G, expertgrupper tillsattes för att fokusera på gemensamma AI-principer och terminologier, ett arbetsprogram togs fram för att underlätta den gröna omställningen genom att bland annat arbeta för att ta fram gemensamma standarder, samarbete och dialog om sanktioner och exportkontroller ska fortsätta, och att partnerna ska arbeta för att modernisera globala handelsregler genom att hitta lösningar för att reformera WTO.
Näringslivet hade velat se mer framsteg på handelssidan, helst marknadstillträde och handelsliberaliseringar, enligt Ingrid Serup, handelspolitisk expert på Svenskt Näringsliv
– Dessutom är det viktigt att de gamla konflikterna om civila flygplan samt om stål och aluminium får långsiktiga lösningar, och att inga nya handelshinder uppkommer. Samtidigt måste man inse att TTC inte är ett frihandelsavtal. TTC ska inte underskattas, det är ett väldigt viktigt forum för att diskutera samarbete mellan EU och USA och undvika att vi kommer längre ifrån varandra, säger hon.
Hon fortsätter:
– Det är mycket viktigt att intressenter, inte minst företag, konsulteras aktivt och löpande av frågor som diskuteras inom TTC för att inhämta input och synpunkter och säkerställa att de frågor som diskuteras också är av relevans för näringslivet. Därför är det positivt att näringslivet, inte minst det svenska, fick stor plats under mötet.
I Luleå stod Svenskt Näringsliv även som värd för en middag där 200 politiker, tjänstemän och företagsledare från USA, EU och Sverige var inbjudna. Jacob Wallenberg, ordförande för Svenskt Näringsliv, och statsminister Ulf Kristersson, talade under middagen.
Svenskt Näringsliv arrangerade också en utställning med svenska företag som ligger i framkant i den gröna omställningen. Kommissionärer och ministrar gick en rundvandring, som leddes av Jacob Wallenberg, i utställningen. Dessutom deltog organisationen i en diskussion om arbetsmarknadens parters roll för att hantera den gröna och digitala omställningen.
Frihandel och handelspolitikUSAHandelexportImport