Den som har en familjemedlem med misstänkta covid-19-symptom förväntas att stanna hemma i väntan på testresultatet, men får bara smittbärarpenning om testet är positivt. För den som inte kan jobba hemifrån slutar det ofta med att arbetsgivaren betalar lönen. ”Det är väldigt frustrerande”, säger Maud Spencer, vd på Svalson.
Svalson är ett Piteåbaserat industriföretag med 50 medarbetare som tillverkar höj- och sänkbara glasräcken. Norrbotten som länge har haft relativt låga smittotal rapporterar nu om att smittspridningen ökar. Det märks även på Svalson där allt fler anställda har smittats den senaste tiden.
Företagets vd Maud Spencer är positiv till att regeringen förlänger det statliga sjuklönestödet. Det tycker hon är bra men däremot tycker hon att andra delar är sämre. En sak som inte fungerar är när medarbetare stannar hemma på grund av att någon i familjen har covid-symptom, betonar hon.
För att få smittbärarpenning krävs att en läkare beslutat om avstängning från arbetet och att familjemedlemmen testat positivt för covid-19. Myndigheternas rekommendationer är otydliga och kan tolkas som att alla i familjen bör stanna hemma tills den som misstänks vara smittad får svar på sitt test.
Svalsons tjänstemän har i den situationen kunnat arbeta hemifrån men för de som arbetar i produktionen, merparten av de anställda, är det inget alternativ. Eftersom de inte är sjuka kan de inte sjukskriva sig, och smittbärarpenning kan de bara få om familjemedlemmens covidtest är positivt.
– Visar det sig att medarbetarens familjemedlem inte har covid får vi betala deras lön för den tiden som de har varit hemma. Det är väldigt frustrerande – särskilt eftersom det kan ta upp till sju dagar innan testsvaret kommer.
De känner sig friska men samtidigt är trycket hårt från arbetskamraterna som inte vill att de ska komma till jobbet
Ofta vet inte medarbetarna riktigt hur de ska förhålla sig till att någon i familjen har misstänkta covid-symptom.
– De känner sig friska men samtidigt är trycket hårt från arbetskamraterna som inte vill att de ska komma till jobbet när de har någon hemma som misstänks ha covid.
Svalsons budskap har i det läget varit att de ska stanna hemma tills det är klargjort vet vad det är – och betalat lönen. När det gäller den som har en familjemedlem med symptom har systemet inte hängt med, konstaterar hon.
– Eftersom rådet är att även familjen bör stanna hemma efter provtagningen borde de också ha rätt till smittbärarpenning, vare sig det visar sig vara covid-19 eller ej. I de allra flesta fall visar det sig vara vanliga förkylningssymptom.
Men det är inte bara fler som är hemma på grund av att de själva eller en familjemedlem har symptom. Det är också fler som vabbar.
– Både förskolor och skolor har mycket hårdare krav nu för när barn ska stanna hemma. Även om vi inte betalar lön när medarbetare vabbar så stör det verksamheten när många är borta.
Under pandemin har Svalsons omsättning dalat trots att den del av verksamheten som riktar sig till privatmarknaden ökat. Den del som riktar sig mot offentlig miljö har däremot gått ner och även den stora del som normalt sett går på export, 50 procent, har minskat dramatiskt eftersom många länder har stängt ner.
Alla bär nu munskydd på arbetsplatsen hela tiden förutom administrativ personal som får ta av sig munskyddet när de sitter vid sina skrivbord. Svalson har ställt om mycket av sina arbetsprocesser under pandemin.
Arbetstiden har förskjutit för att inte vara för många på samma ställe. Personalen har delats in i grupper med olika tider för lunch och fikaraster och rutiner för att medarbetarna ska turas om att vara i omklädningsrummen.
– När en medarbetare har konstaterats smittad har hela arbetsgruppen och ibland även alla på hela företaget testats för att kontrollera att inte fler är smittade. Men ingen har smittats på arbetsplatsen.
När fler är borta från arbetet blir arbetsbelastningen högre för de som är kvar men det medför också att långsiktigt förbättringsarbete får stryka på foten, berättar Maud Spencer.
– Det tufft! I ett redan ansträngt läge kostar det mer än normalt att hålla i gång verksamheten och det är påfrestande att inte veta hur många som är på jobbet varje dag.
Corona och covid-19SmittbärarpenningPiteå