Astronauten Christer Fuglesang var först ut som inspiratör i samverkansprojektet Mot nya höjder. Inför den nya terminen är det Carolina Klüft som engagerats som ambassadör i det projekt som ska hjälpa skola och näringsliv att mötas.
I slutet av januari drog Mot nya höjder igång vårens arbete. Projektet Mot nya höjder är ett samverkansprojekt mellan skola och näringsliv i Kronoberg, startat 2015 och på initiativ av Länsstyrelsen i Kronoberg, Linnéuniversitetet och Region Kronoberg. Det har Svenskt Näringsliv rapporterat om tidigare.
Målsättningen är att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik och samtidigt att underlätta och skapa förutsättningar för att mötet och samarbetet mellan skola och näringsliv ska bli så berikande som möjligt. Det första året tog man hjälp av astronauten Christer Fuglesang och fokuserade på just teknik och naturvetenskap och kunde konstatera att det var en inriktning som lockade både skolor och företag att delta.
I år träder en ny inspiratör in som ambassadör. Det är smålänningen, OS-medaljören och företagaren Carolina Klüft som är med under våren när temat är fysiska aktiviteter under rubriken Make IT move.
- Det ska bli jätteroligt. Det är mina egna hemtrakter samtidigt som jag får arbeta med det som ligger mig varmt om hjärtat, fysisk aktivitet och möjligheten att skapa ett hälsosammare liv.
Liksom tidigare terminer ska temat, denna gång alltså är rörelse och hälsa, inte stå isolerat utan genomsyra även övriga ämnen under skoldagen. Lärare och elever får olika utmaningar att arbeta med och resultaten presenteras under vägs på en klassblogg med exempelvis filmklipp, foton, texter och reflektioner.
- Med temat Make IT Move vill vi öka ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik, samtidigt som vi bidrar till en ökad medvetenhet och förbättrad hälsa, säger Marcus Brunskog, projektledare Mot nya höjder.
Liksom förra gången är samverkan med företag i regionen en viktig del av arbetet. De är med dels inom ramen för temat, dels som en resurs i vidare bemärkelse för studiebesök och kontaktskapande. Det är ett av de inslag som Carolina Klüft, som numera själv är företagare uppskattar.
- Synergierna mellan skolan och företagen är häftigt, att kunna koppla ihop de två världarna.
Mot nya höjder är inte enbart en angelägenhet för Markaryds kommun. Det stora gensvaret; drygt 12 000 elever i och omkring Markaryd har hittills deltagit tillsammans med cirka 300 företag, gör att skolor i dels Kronoberg, dels andra delar av landet snappat upp arbetsformen. I en utvärdering som gjorde efter vårterminen 2016 tyckte 89 procent av de tillfrågade eleverna att de blivit mer positiva och sett nyttan med matematik när de har kopplat den till vissa praktiska delar av utmaningarna. Nytt för i år är också att även gymnasieelever kan delta.
Utbildning