Näringslivets medfinansiering i utbildningar inom yrkeshögskolan är betydande, visar en rapport från Myndigheten för yrkeshögskolan. ”Det är mycket positivt att vi har fått en siffra på omfattningen”, säger Hanna Cederqvist, policyexpert kompetensförsörjning.
Att näringslivet har en viktig roll i utbildningarna inom yrkeshögskolan, och att företagens engagemang är en avgörande faktor för yrkeshögskolans goda resultat, är känt sedan tidigare. Men just hur stort näringslivets engagemang är har vi tidigare saknat siffror på.
I Myndigheten för yrkeshögskolans nya rapport presenteras resultatet från en genomlysning av arbetslivets medfinansiering. Den är omfattande.
– Det är mycket positivt att vi har fått en siffra på omfattningen. Det synliggör engagemanget och hur mycket resurser företag runt om i Sverige lägger på att få tag på rätt kompetens via yrkeshögskolan, säger Hanna Cederqvist, policyexpert kompetensförsörjning.
Sammanlagt uppskattas medfinansiering från arbetslivet att uppgå till 2,7 miljarder kronor. Det är nästan lika mycket som statens tillskott till yrkeshögskoleutbildningarna: 2,8 miljarder kronor i utbetalt statsbidrag.
– Rapporten bidrar även till att synliggöra hur medfinansieringen ser ut inom yrkeshögskolan eftersom den skiljer sig åt från medfinansieringen inom yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå. Det är tydligt att LIA, lärande i arbete, utgör den stora majoriteten av medfinansieringen, säger Hanna Cederqvist.
Det näringslivet främst bidrar med är platser för LIA-studenter, ledningsgruppsarbete samt kompetens, lokaler och utrustning. Nivån på medfinansieringen ser olika ut inom olika utbildningsområden och varierar mellan två och tre miljoner kronor per utbildning.
Näringslivet bidrar mest till utbildningar inom branscher som tåg, flyg och hästnäringen. Dessa utbildningar är dyra att genomföra och ställer krav på utrustning och betydande infrastruktur, vilket arbetslivet ofta står för.
Yrkeshögskolan