Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
I småstaden Alingsås hittar vi tillverkningsföretaget Steeltech. De 75 anställda tillverkar och utvecklar bland annat kokgrytor och upptiningsskåp för storkök och livsmedelsindustrin.
I ett läge när svensk industri går på högvarv, dras även Steeltech med. Företaget befinner sig i en expansionsfas. 15 personer har anställts det senaste året, kurvor och pilar pekar uppåt och ledningen andas optimism.
Bilden grumlas dock av svårigheter att hitta fler personer med rätt utbildning. Företaget söker efter svetsare, mekaniker och laseroperatörer.
– Kortsiktigt behöver vi tre-fyra medarbetare. Vi vill ju inte ta från konkurrenter utan hitta personer med utbildning på egen hand, säger vd Björn Sjölin.
Han understryker att rätt utbildade medarbetare är nyckeln till framgång. I företagets nuvarande situation är det uppenbart mer än någonsin. Eftersom närmaste industriprogram ligger utanför kommunen är företaget hänvisat till invandring, inflyttning av utbildade personer, eller till att utbilda själva.
– Till bilden hör också att medelåldern är 51 år, så vi har ständigt pensionsavgångar. Dem måste vi ersätta på något sätt.
I detta läge lämnar Steeltech upptrampade stigar och bryter ny mark. Tillsammans med sex-sju andra lokala företag och Campus Alingsås skräddarsys en ettårig vuxenutbildning med inriktning på plåt- och svetsteknik. Utbildningen är tudelad: en grundutbildning för nybörjare och en fördjupningsdel som anpassas efter företagens behov och elevernas förutsättningar.
– En sådan här utbildning passar oss perfekt. Att den är anpassad efter våra behov känns väldigt bra, då läget är akut, säger Björn Sjölin.
Även André Essebro, tf rektor, är optimistisk. Han hoppas att fler söker sig till utbildningen.
– Vi har redan fått in tolv sökande till de femton platserna.
Han ser flera fördelar med projektet. En är att vuxenutbildning, till skillnad från gymnasieskolan, lättare kan anpassas till den enskilde eleven. En annan är att skola och näringsliv etablerar relationer som kan användas i andra sammanhang.
André Essebro är inte främmande för fler samarbeten kring andra utbildningar.
– Men det krävs att utbildningen håller hög kvalitet, bygger på företagens behov och tar hänsyn till hur arbetsmarknaden ser ut.
Det är första gången Steeltech ingår i ett sådant här samarbete. Tidigare har de bland annat jobbat med gymnasieskolor och tillhandahållit praktikplatser under en kortare period.
Enligt Björn Sjölin är Steeltech ett aktivt företag. Samarbete med Arbetsförmedlingen, SFI och Företagsslussen kombineras bland annat med att företaget sitter med i styrgruppen för Teknikcollege på Alströmergymnasiet och finns representerat vid en årliga jobb- och utbildningsmässa på orten. Ett sätt att visa upp sig och öka kännedomen om företaget.
– Allmänheten ska veta att vi finns och är en bra arbetsplats dit personer söker sig. Vi är med på arbetsplatsmässor, har kontakt med arbetsförmedlingen och skola. Vi vill att folk får upp ögonen för tillverkningsindustrin i Västsverige.
Hur påverkar bristen på kompetens företaget?
– Vi växer i takt med att vi hittar medarbetare, inte i takt med att jobben rullar in, säger vd Björn Sjölin.
Den ettåriga vuxenutbildningen startar i januari nästa år.
Utbildning