Svenskt Näringslivs SME-kommitté har under en tid bjudit in partiledarna till sina möten för att berätta om deras syn på aktuell näringspolitik i stort och i synnerhet de delar som berör SME-företag. På februarimötet hade turen kommit till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
– Tillsammans med andra har jag varit med om att bygga upp Sverigedemokraterna från ett väldigt litet parti till ett av riskdagens största. Jag är förstås rätt nöjd med min prestation och jag tror att det i alla fall delvis är min entreprenöriella ådra som ligger bakom detta.
Jimmie Åkesson är uppväxt i en företagarfamilj och menar att detta har präglat honom mycket. Han menar att Sverigedemokraterna värnar om näringspolitik och lyfte Sölvesborg, där SD har kommunstyrelseordförandeskapet, som ett exempel.
– Sen vi tog över så har vi satsat väldigt mycket på näringslivspolitiken. Det är en liten kommun med väldigt många företag, faktiskt över 2000 - en företagarkommun som vill fortsätta att profilera sig som just det. Näringspolitiken helt avgörande för en liten kommun och det kopplar vi även till utbildningspolitiken, där vi vill förse de lokala företagen med lokal kompetens.
Kriminalitet som drabbar företag är en omdiskuterad fråga, vilket bland annat syns i Svenskt Näringslivs vinterkampanj. Det kostar företagen hela 100 miljarder kronor årligen - och det är bara den summa som företagen själva får betala. Kriminalitet är även ett av de ämnen som Sverigedemokraterna ofta belyser.
– För oss är kriminal- och rättspolitik den viktigaste frågan och även om fokus ofta ligger på gängkriminalitet så är det brotten mot företag som är de vanligaste utanför storstäderna. Vi behöver en tillgänglig polis i hela landet, det ska gå att leva och driva företag tryggt och säkert – och förtroendet för rättsstaten måste återupprättas.
Även om Åkesson är oroad över utvecklingen, tror han att det går att vända utvecklingen på flera områden och nämner el- och drivmedelspriserna som exempel.
– Vi ska ha ambitioner på klimatområdet och vara med i elektrifiering och klimatomställning. Men de låga frukterna, såsom globala utsläpp, ska plockas i andra delar av världen. Idag straffas stora delar av Sverige ut på grund av de enorma kostnaderna för el och drivmedel. Här menar vi att vi vill välja en annan väg.
Som alltid på SME-kommitténs möten med partiledarna, så ställer varje arbetsgrupp en fråga utifrån sitt område. Först ut var Emma Unevik från Konkurrens och offentlig sektor, som ville veta mer om vad Sverigedemokraterna menar med att de vill ha högre kvalitetskrav istället för vinstförbud i offentlig sektor.
– När regeringen säger att de ska ”ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden” så får jag Sovjetvibbar, sade Åkesson. Antagligen tror de att de kan vinna tillbaka väljare och udden är riktad mot oss. Men vi tror inte att vi kan gå tillbaka till att det offentliga driver all verksamhet, utan vi behöver en modern demokrati även i välfärden så att skattepengar kan användas effektivt. Sedan exakt hur kvalitetskraven ska utformas får vi be att återkomma om.
SD är skarpt kritiska till arbetskraftsinvandring och därför undrade Helge Steg från Arbetsmarknadsgruppen hur de tänker att företag egentligen ska kunna säkra arbetskraft till okvalificerade jobb? Och hur ser de på etableringsjobb?
– Det stämmer, vi är oerhört skeptiska. Etableringsjobb är extremt dyra insatser som inte ger tillräcklig effekt. Jag tror istället på att kombinera den typen av insatser med att strama åt kraven så att människor väljer den egna försörjningen. Vi måste börja i den änden. Gällande arbetskraftsinvandringen står vi nära traditionell socialdemokratisk politik, men då även starkt kopplat till att vi har 800 000 personer utan jobb i landet.
Hur agerar partiledningen i SD för att förmå sina väljare att förstå att den inre marknaden och EU är bra för företagen, undrade Adam Brånby från Internationella handelsgruppen.
– Jag tror att folk i gemen gillar den inre marknaden, men EU är så mycket mer än det. Vi menar att en gräns i överstatlighet är passerad när EU lägger sig i vår jakt- och skogspolitik men vi bejakar samtidigt det som är bra med EU, såsom just den inre marknaden. Vi har inte ändrat inställning till EU i grunden, men EU-politiken har ändrat sig på ett sätt vi inte är positiva till. Sverige borde bli bättre på att plocka russinen i kakan. Vi är så förbaskat duktiga på att implementera allt till det sista kommatecknet istället för att välja delar som är bra för vårt land.
Detta blev som av en tanke en perfekt övergång till Ulrik Wehtje från regelförbättringsgruppen, som undrade hur de tänker jobba för att minska företagens regelkrångel – både nu och efter valet, med hänvisning till deras kommittémotion i ämnet.
– Det handlar om vilja. Vi var nog första partiet som lade en renodlad regelförenklingsmotion och det kommer en ny nu. Vi avser fortsätta att adressera dessa frågor, men det hänger ju på vilken majoritet det finns i riksdagen. Vi har i dessa frågor ett bra samarbete med exempelvis Moderaterna.
Jörgen Rasmusson från skattegruppen påminde alla om att SD var det enda partiet som motsatte sig förmögenhetsregistret och påpekade att företagare sätter ett stort värde på om de fortsätter stå fast vid det. Likaså ville han skicka med att de inte får glömma bort 3:12-reglerna, som är en mycket viktig frågan för SME-företag. Frågan handlade dock om hyresmomsen, hur resonerar partiet kring det?
– Jag talade faktiskt med vår skattepolitiska talesperson om det bara i förra veckan, han ville gärna ta tag i den. Det är faktiskt en välkänd fråga för oss, när vi var ett litet parti och letade lokal i Stockholm så fick vi på grund av krångel och kostnader till sist hyra en cykelkällare på Södermalm.
– 3:12 reglerna ska inte bli sämre, det kan jag lova. Det står som första punkt i vårt program. Sen, miljonärsskatten, den är vi inte för. Här ser vi än en gång exempel vänster-högerkonflikten som Socialdemokraterna vill ha, då lägger de ju sådana här förslag.
Slutligen undrade SME-kommitténs ordförande Sven-Olof Gudmundsson vad Jimmie Åkesson tror att företagare kan göra för att få upp brottsligheten mot företagen på agendan.
– Det behövs ett gemensamt tryck från politik, civilsamhälle och näringsliv. Jag bidrar gärna till det från mitt håll.
Susanne Ydstedt
SME-kommittén - möten med politikerSME-kommittén