Därför är frihandel viktigt

Frihandel har visat sig vara en kraftfull drivkraft för ekonomisk tillväxt och välstånd. Genom att öppna upp för internationell handel kan länder specialisera sig på de områden där de har de bästa förutsättningarna, vilket leder till ökad konkurrens och högre produktivitet. För Sverige har frihandeln spelat en avgörande roll i att förvandla ekonomin och skapa det välstånd vi har idag. Exporten skapar många jobb och importen förser oss med ett stort utbud av varor och tjänster vi behöver.

31%exportens bidrag till BNP
1,2 miljonerHelårsarbeten i Sverige tack vare exporten
26miljoner ton mindre CO2-utsläpp
  1. 1.
    Exportens bidrag till BNP: Värdet av Sveriges samlade export av varor och tjänster minus det uppskattade värdet av den import som använts för att producera det som exporteras (2020). Ett annat mått är exportens andel av BNP, som inte tar hänsyn till att en stor del av exporten utgörs av import. Denna siffra är 55 % (2023). Källa: Exportens bidrag till BNP (ekonomifakta.se).
  2. 2.
    Antalet arbetstillfällen kopplade till exportsektorn: Cirka 1,2 miljoner helårsarbeten i Sverige är direkt eller indirekt kopplade till exportsektorn. Detta motsvarar nästan en fjärdedel av alla arbetstillfällen inom näringslivet, vilket understryker handelns betydelse för sysselsättningen.
    Källa: Den internationella handelns betydelse för Sverige.
  3. 3.
    Minskade mindre CO2-utsläpp: Svensk export bidrar, genom klimatsmarta produktionmetoder, till lägre utsläpp globalt. Som ett resultat av detta är de globala CO2-utsläppen årligen 26 miljoner ton lägre än de varit om motsvarande varor producerats nån annanstans. Källa: Klimatnyttan av svensk export.

Handelns betydelse för vårt välstånd

Sverige har upplevt en snabb ekonomisk utveckling tack vare handel och globalisering. Välståndet per invånare har mer än fördubblats sedan 1970 samtidigt som vår handel ökat påtagligt. Detta har bland annat lett till stigande reallöner och mera resurser till hälso- och sjukvård. Handeln med omvärlden ligger till grund för mycket av det vi uppskattar men ofta tar för givet.

Läs mer

Handelns roll i att stärka ekonomisk säkerhet

De senaste åren har nya ekonomiska säkerhetsrisker uppstått för europeiska företag som ett resultat av växande geopolitiska spänningar, stora tekniska förändringar, såväl som chocker som covid-pandemin och Rysslands krig mot Ukraina. Det har kastat ljus på risken av att vara för beroende av några få länder, särskilt inom mer strategiska varor, och idag kretsar politiken mycket kring åtgärder för att stärka Europas ekonomiska säkerhet.

Läs mer

Handelns roll i klimat- och miljöomställningen

Mellan 1990 och 2022 ökade befolkningen från 8,6 till 10,5 miljoner invånare i Sverige. Under samma period minskade de totala årliga nettoutsläppen av koldioxid inom Sveriges gränser från 71 till 45 miljoner ton per år. De utsläpp som orsakas av vår import har också minskat, men inte lika mycket. Handel och miljöhänsyn kan stödja varandra om förutsättningarna är de rätta

Läs mer

Handelns historia och inverkan på välstånd – från antiken till modern tid

Handelns rötter kan spåras tusentals år tillbaka i tiden, långt före de moderna nationernas framväxt. Redan i antikens civilisationer som Babylon och Assyrien var handel en viktig del av samhällslivet, där marknadsmekanismer och komplexa handelsnätverk sträckte sig över stora delar av den kända världen.

Läs mer

Mer om internationell handel

Varför handlar vi med omvärlden (Undervisningsmaterial från Kommerskollegium)

Handelns historia (Skolmaterial från Eduna)

Handelns historia med Dick Harrison (Webbinarium)

Frihandelspodden

Frihandelspodden är en podcastserie som utforskar frihandel och dess koppling till välstånd och samhällsbyggande. I varje avsnitt intervjuar programledaren Simon Vikström olika gäster för att ge lyssnarna en överblick över hur handel mellan länder fungerar och hur det påverkar oss i vår vardag.

Serien täcker ämnen som EU, komparativa fördelar, handel som en väg ur fattigdom och handelns klimatpåverkan.

Tillhörande lärarhandledning och elevmaterial finns att beställa på eduna.se. Vid frågor kontakta info@eduna.se.

I premiäravsnittet av Frihandelspodden intervjuar Simon Vikström Johan Norberg, som pratar om frihandel, tullar och tariffer och om hur frihandel hänger ihop med välstånd och samhällsbyggandet i både Sverige och i världen. Avsnittet ger dig en kort överblick på hur handel mellan länder fungerar och hur det kommer sig att alla har någonting att tjäna på den.
Utan frihandel skulle inte Sverige vara samma land som det är idag. På många sätt har vi frihandeln att tacka för vårt välstånd. Men, vad är egentligen frihandel och hur påverkar det dig?
EU är mer än fria resor över gränser på den europeiska kontinenten. Förutom att öppna gränserna för folk så har EU också öppnat gränserna för tjänster och varor. Tänk på det när du tågluffar i sommar!
Hur kommer det sig att en pannkaka tillverkas i Brasilien och packas i Spanien? Och hur kan det vara effektivare än om det görs i Åbo? Vi förklarar!
Fri rörelse över gränser för folk och för prylar har gjort att samhällen kan utvecklas snabbare och smartare. Så funkar det när handeln blir en väg ur fattigdom.
Enorma fraktfartyg, stora lager och långa kablar, ja, vid en första anblick kanske det ser ut som att världshandel är ganska smutsigt. Men hur påverkar handeln egentligen klimatet, och framförallt – hur hade det sett ut om vi inte hade den?

Svenska företag omfamnar frihandeln

Färre handelshinder och öppna marknader gynnar svenska företag, skapar nya jobb och ökar välfärden för medborgarna, anser bland andra SCA, Husqvarna och Candles Scandinavia. Lyssna på dem och flera andra företagare berätta om frihandelns betydelse. 

SCA

SCA breder ut sig på exportmarknaden med hjälp av frihandelsavtal. Försäljningen ökar liksom antalet arbetstillfällen både i Sverige och utomlands.

Husqvarna 

Husqvarna gynnas också av frihandel. Färre tullar och andra handelshinder har lett till att företaget ökat sin försäljning på den internationella marknaden och samtidigt skapat fler arbetstillfällen på hemmaplan.

BoMill

BoMill exporterar sin teknologi för att sortera och analysera spannmål till flera länder. Genom att ha tillgång till en global marknad kan BoMill växa och erbjuda sina lösningar till ett större antal kunder.

Candles Scandinavia

Candles Scandinavia ökar exporten och därmed försäljningen tack vare frihandel. Företagets produkter har blivit populära på marknader över hela världen, vilket har bidragit till dess framgång och tillväxt.

Nordic Sport

Nordic Sport gynnas av frihandel genom att produkter säljs på en global marknad. Företaget har utökat sin kundbas och fått fart på försäljningen.

Rapid Granulator

Rapid Granulator exporterar sina produkter och tjänster till flera länder. Därmed växer företaget och skapar arbetstillfällen i Sverige.

Ewes

Ewes exporterar produkter över hela värden. Företaget fortsätter växa och stärker sin position i branschen.

Senaste artiklar

NYHET — 18 december 2024

Öppen handelspolitik i en osäker omvärld

EU:s handelspolitik måste fortsätta att vara öppen och inriktad på marknadstillträde, samtidigt som den måste anpassas till en allt mer komplex och utmanande geopolitisk miljö. Öppen handel och hållbarhet måste också stödja varandra ömsesidigt, skriver experterna Henrik Isakson och Ingrid Serup.
RAPPORT — 18 december 2024

A COMPASS FOR EU TRADE POLICY - OPENNESS AND ASSERTIVENESS IN CHALLENGING TIMES

NYHET — 12 december 2024

Handelsavtalet med Mercosur en milstolpe

Det nya frihandelsavtalet med Mercosurländerna ger europeiska företag ökad tillgång till en stor marknad och EU stärker samtidigt banden med en likasinnad partner i en tid präglad av osäkerhet och geopolitiska spänningar, skriver experterna Ingrid Serup och Björn Wedin.
RAPPORT — 28 november 2024

Bridging markets: Swedish business perspectives on policies to expand economic collaboration with India

The Confederation of Swedish Enterprise surveyed Swedish companies to understand how to create favourable conditions and policies for their increased economic activity in India.
NYHET — 22 november 2024

Näringslivet gasar upp för att ställa om

Den gröna omställningen pågår för fullt inom näringslivet trots geopolitiska utmaningar och oroande tecken på att flera länder drar i bromsen. ”Det kan hända snabbare än vi tror även om vi på vägen dit har några hack i kurvan”, säger Jan-Olof Jacke, vd.
REMISSVAR — 18 november 2024

Statskontorets rapport En form för kollektivt beslutsfattande – en kartläggning och prövning av nämndmyndigheter (2024:11)

NYHET — 8 november 2024

Höjda tullar kommer att slå hårt mot USA, EU och Sverige

Donald Trump har stora ambitioner och vill använda massiva tullar som medel för att minska importen och istället öka tillverkningen i USA. Det kommer att drabba EU och Sverige, samt inte minst USA, skriver experterna Ingrid Serup och Henrik Isakson.
NYHET — 6 november 2024

Jacob Wallenberg om USA-valet: Europa och EU har en viktig roll att spela

”Europa och Europeiska Unionen har en viktig roll att spela för att finna vägar för att utveckla och fördjupa relationen med USA”, säger Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg apropå utgången av det amerikanska presidentvalet.
NYHET — 28 oktober 2024

EU:s klimatregelverk ett ”nödvändigt ont”

EU:s nya klimatregelverk CBAM innebär både potentiella fördelar för Sverige och risker för näringslivet. ”Företag kommer att få böter för att de inte har gjort något som de inte visste att de skulle göra”, säger Henrik Isakson, handelspolitisk expert.
NYHET — 1 oktober 2024

Ryktet om WTO:s död är överdrivet

Världshandelsorganisationen WTO är sen åtskilliga år försvagad och har svårt att leverera nya liberaliseringar. Men det betyder absolut inte att organisationen förlorat sin relevans, skriver Henrik Isakson, policyansvarig handelspolitik, och Ingrid Serup, expert handelspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist