Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
Nu har Myndigheten för yrkeshögskolan offentliggjort vilka utbildningar som blivit beviljade i årets antagningsomgång. Det är glädjande att det redan i år går att se positiva effekter av satsningarna på en utbyggd yrkeshögskola.
Myndigheten har tagit emot 1 208 ansökningar och har beviljat 525 utbildningar. Det innebär den högsta beviljandegraden någonsin, 43 procent. Totalt beviljas cirka 36 000 nya utbildningsplatser. En utveckling som Svenskt Näringsliv välkomnar. Det bidrar till att fler får jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens.
Fördelat på utbildningsområden ökar antalet platser inom samtliga områden förutom inom ”Data och IT”. Med tanke på hur viktig digitaliseringsfrågan är för hela samhället och vilket stort behov vi ser av olika typer av IT-utbildningar hoppas vi att denna negativa utveckling bara är tillfällig.
Årets antagningsomgång innebär också att yrkeshögskolan växer i landets samtliga län. En utveckling som myndigheten har strävat efter då de vill minska koncentrationen till storstadsregionerna. Här vill vi lyfta fram vikten av att arbetsmarknadens behov ska vara styrande. Yrkeshögskolan får inte bli en regionalpolitisk fråga.
Den kraftiga expansion som yrkeshögskolan nu står inför är efterfrågad men kan även innebära risker. Det är viktigt att yrkeshögskolan får behålla sin särart. Branschernas involvering är det som garanterar utbildningen kvalitet och det behövs ett ständigt arbete för att säkerställa att samverkan fungerar. Fokus nu framöver måste vara att växa med bibehållen kvalitet.